Cotete standard de gaini

Cotete standard de gaini

Persoanele care cresc pasari in gospodarii trebuie sa transforme adaposturile de pasari in spatii de crestere si hrana adecvate, conform standardelor europene.

Crescatorii de pasari trebuie sa respecte anumite standarde minime de crestere a pasarilor.

Fermele trebuie dotate astfel incat toate gainile ouatoare sa aiba fie alimentatoare lineare, fie jgheaburi de baut continue.

De asemenea, fermierii trebuie sa asigure cel putin un cuibar la fiecare sapte gaini. In cazul in care se folosesc cuibare de grup, trebuie sa existe cel putin un metru patrat de spatiu de cuibar pentru maxim 120 de gaini.

Spatiile destinate cresterii gainilor trebuie sa aiba si stinghii adecvate, fara margini ascutite si care sa asigure cel putin 15 cm pentru fiecare gaina. Stinghiile nu trebuie sa fie montate deasupra gunoiului iar distanta orizontala dintre acestea trebuie sa fie de cel putin 30 cm si sa fie montate la cel putin 20 cm de perete.
Daca sistemele de crestere sunt folosite acolo unde gainile ouatoare se pot misca liber intre diferite niveluri, trebuie sa nu existe mai mult de patru niveluri iar spatiul de trecere intre acestea sa fie de cel putin 45 cm.

Pasarile din fermele romanesti vor beneficia de locuri de baut si de mancat distribuite in asa fel incat sa ofere acces egal pentru toate pasarile.

Daca gainile ouatoare au acces la spatii in aer liber trebuie sa existe mai multe deschizaturi auxiliare prin care acestea sa poata iesi afara. Iesirile trebuie sa aiba cel putin 35 cm inaltime si 40 cm latime si sa fie dispuse de-a lungul intregii cladiri. Este nevoie de o deschidere totala de 2 m la 1.000 de gaini.

Spatiile in aer liber trebuie sa aiba o suprafata corespunzatoare densitatii de pasari si caracteristicilor solului, pentru a preveni orice contaminare. De asemenea, trebuie sa fie dotate cu adapost de vreme rea si de animale de prada si, daca este necesar, cu jgheaburi de baut corespunzatoare.

Densitatea de pasari nu trebuie sa depaseasca 9 gaini ouatoare pe un metru patrat de suprafata utilizabila.

Standarde in cotetele neimbunatatite

Pentru fiecare gaina ouatoare trebuie sa se asigure cel putin 550 cm.p. de suprafata de cotet, masurata in plan orizontal, care sa poata fi folosita fara restrictii si fara a include devieri ce pot limita suprafata disponibila.

Gainile trebuie sa aiba la dispozitie un jgheab pentru hrana. Lungimea jgheabului acestuia trebuie sa fie de cel putin 10 cm inmultit cu numarul gainilor din cotet. Daca nu se pun la dispozitie dispozitive tip biberon sau cani, fiecare cotet trebuie sa aiba un canal de baut continuu, de aceeasi lungime ca si jgheabul de mancare.

Cotetele trebuie sa fie de cel putin 40 cm inaltime in cel putin 65% din suprafata cotetului si de cel putin 35 cm in orice punct.

Dispozitii aplicabile cresterii in cotete imbunatatite

Inaltimea cotetului, cu exceptia suprafetei utilizabile mentionate mai sus va fi de cel putin 20 cm in fiecare punct si nici un cotet nu va avea o suprafata totala de mai putin de 2000 cm patrati.

Aceste cotete trebuie prevazute cu un cuibar, precum si cu gunoi, astfel incat gainile sa poata ciuguli si racai. Totodata in cotete trebuie montate stinghii adecvate, permitand cel putin 15 cm pe gaina, precum si un jgheab pentru hrana a carui lungime trebuie sa fie de cel putin 12 cm inmultit cu numarul de gaini din cotet.

Fiecare cotet trebuie sa aiba un sistem de baut corespunzator marimii grupului.

Pentru a facilita inspectarea, instalarea si depopularea gainilor, trebuie sa existe un culoar de o latime minima de 90 cm intre randurile cotetelor si un spatiu de cel putin 35 cm intre podeaua cladirii si randul cel mai de jos al cotetelor;

Suprafetele si echipamentele utilizate in diferitele sisteme de crestere a gainilor trebuie sa fie constituite din materiale care sa poata fi usor curatate si dezinfectate. De asemenea, materialele utilizate nu trebuie sa dauneze sanatatii animalelor.

Prevederi aplicabile cresterii in sistem ecologic:

Cerintele prezentate mai sus cu privire la cresterea in sisteme alternative (la sol) se aplica si pentru sistemele ecologice, dar producatorii de oua ecologice trebuie sa se supuna si prevederilor continute in Regulamentul Consiliului (CE) nr. 834/2007 si Regulamentul Comisiei 889/2008:
Pasarile nu pot fi tinute in custi. Adaposturile trebuie prevazute cu trape de intrare / iesire corespunzatoare cu dimensiunile pasarilor, iar lungimea acestor trape trebuie sa totalizeze 4 m la 100 mp suprafata de adapost la dispozitia pasarilor.
Orice adapost nu poate fi populat cu efective mai mari de 3.000 gaini ouatoare. Constructia adaposturilor pentru pasari trebuie sa faciliteze accesul pasarilor in padocuri.
Adaposturile pentru pasari trebuie prevazute cu ferestre.
Densitatea maxima este de 6 gaini/mp suprafata neta in adapost aflata la dispozitia gainilor.
Adapostul trebuie prevazut cu stinghii de odihna – 18 cm de stinghie pe cap de gaina
Trebuie sa existe cel putin 1 cuibar individual la 7 gaini sau, in cazul utilizarii de cuibare colective, 120 cm.p. suprafata de cuibar pe cap de gaina.
In sistem ecologic, gainile trebuie sa aiba zilnic acces la o suprafata in padoc de 4 mp pe cap, atunci cand conditiile meteorologice permit acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *