Turbinele eoliene nu sunt suficiente pentru reducerea emisiilor de CO2

Turbinele eoliene nu sunt suficiente pentru reducerea emisiilor de CO2

Deschiderea si inchiderea constanta a centralelor electrice de rezerva pe gaze, pentru a acoperi intervalele de timp in care vantul nu bate suficient de tare pentru a se produce energie eoliana, genereaza mai mult dioxid de carbon decat o centrala moderna pe gaze care functioneaza in permanenta, potrivit unui studiu olandez, relateaza cotidianul britanic Daily Telegraph.

Studiul este citat intr-un raport publicat de asociatia britanica Civitas, care avertizeaza ca Marea Britanie ar putea produce mai mult dioxid de carbon decat este necesar daca reteaua electrica se bazeaza prea mult pe energia eoliana.

Turbinele eoliene produc energie doar in 30% din timp. Atunci cand nu bate vantul (sau bate prea puternic, asa cum a fost cazul in furtunile recente), trebuie utilizate alte surse de electricitate, in special gaze naturale si carbuni. Este nevoie, insa, de o crestere brusca de electricitate pentru a porni centralele pe combustibili fosili de fiecare data cand sunt necesare, aceasta insemnand si o crestere a emisiilor de CO2.

„Aceste centrale electrice pe gaze trebuie deschise si inchise mereu, in schimb daca se folosesc turbine moderne foarte eficiente pe gaze si sunt lasate sa functioneze in permanenta, acestea vor utiliza mai putine gaze naturale”, a afirmat Ruth Lea, consilier economic al Arbuthnot Banking Group si autor al raportului Civitas.

Raportul olandez, publicat la sfarsitul anului trecut, semnaleaza si emisiile de CO2 produse in construirea fermelor eoliene, care functioneaza pe o durata mai scurta de timp decat centralele electrice conventionale. „Proiectele eoliene nu indeplinesc obiective sustenabile. Ele costa mai mult combustibil decat economisesc si nu reduc emisiile de CO2, ci din contra, ne maresc amprenta ecologica”, sustine raportul.

Potrivit raportului, energia eoliana este „groaznic de scumpa”, in special cea de pe mare (offshore), din cauza costului transportului turbinelor in larg si instalarii structurilor. Faptul ca sursa de electricitate trebuie sa aiba in permanenta ca rezerva centrale pe combustibili fosili mareste costurile.

„Tehnologiile cele mai eficiente din punct de vedere al costului sunt cele nucleare si pe gaze. Tehnologiile eoliene pe uscat (onshore) si in special cele pe mare (offshore) sunt neobisnuit de scumpe”, concluzioneaza raportul olandez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *