Craciunescu (Romsilva): Astept sa se adopte noul Cod Silvic sa avem un management modern al padurilor

Craciunescu (Romsilva): Astept sa se adopte noul Cod Silvic sa avem un management modern al padurilor
Craciunescu (Romsilva): Astept sa se adopte noul Cod Silvic sa avem un management modern al padurilor

Directorul Romsilva Adam Craciunescu a declarat pentru MEDIAFAX ca asteapta sa fie adoptat noul Cod Silvic pentru a putea fi realizat un management modern al padurilor, fiind necesare noi reglementari in acord cu cele europene.

„Astept din partea autoritatilor sa se aprobe aceste reglementari sa putem sa facem un management modern al padurilor. Nu ne mai permitem sa introducem pe piata lemn estimat, trebuie sa fie masurat si sa aiba provenienta certa”, a spus Adam Craciunescu.

El a mai aratat ca este de acord cu prevederea potrivit careia personalul Romsilva va asigura si paza micilor proprietati de padure, daca „bugetul va permite acest lucru”.

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, a declarat joi, intr-o conferinta de presa privind noul Cod Silvic, aprobat miercuri de Guvern, ca actul normativ va fi dezbatut in regim de urgenta in Parlament, precizand ca spera sa fie adoptat in forma propusa.

Lucia Varga a subliniat ca „prioritatea zero” a mandatului sau a fost sa faca „ordine in paduri” si a prezentat cele mai importante modificari aduse actualului Cod Silvic, prin proiectul aprobat miercuri in Guvern.

Astfel, o serie de modificari se refera la schimbarea modului de valorificarea a lemnului: trecerea de la vanzarea lemnului estimat, din padure, la vanzarea lemnului masurat, din rampe si depozite, prin care se va realiza „o valorificarea economica net superioara”, precum si un control mai riguros pentru introducerea lemnului pe piata, comerciantul nemaiavand acces in padure, a spus ministrul. Varga a precizat ca in majoritatea statelor europene lemnul se valorifica in acest fel.

Potrivit proiectului, exploatarea masei lemnoase se face dupa obtinerea autorizatiei de exploatare, eliberata de ocolul silvic, de catre persoane juridice atestate de o comisie. Proprietarii padurilor persoane fizice pot exploata din proprietate un volum de pana la 20 de metri cubi pe an, cu respectarea prevederilor amenajamentului silvic.

Aceasta masura va intra in vigoare progresiv, pentru jumatate din masa lemnoasa, de la 1 ianuarie 2014, si pentru cealalta jumatate, de la 1 ianuarie 2015, pentru a se asigura timpul necesar realizarii rampelor si depozitelor. In acest moment, in Romania, 30 la suta din masa lemnoasa se vinde in rampe si depozite, a precizat Varga.

Un alt set de masuri vizeaza acordarea de sprijin micilor proprietari, in numar de 800.000 si care au in total un milion de hectare de padure. Astfel, se va asigura gratuit paza micilor proprietati de pana la 30 de hectare, de catre Romsilva. De asemenea, pentru ca acesti proprietari sa-si poata valorifica padurile, in conditiile in care acest lucru nu se poate face decat daca au amenajament silvic, care se realizeaza numai pentru minim 100 de hectare, se va plati intocmirea amenajamentelor silvice de catre stat, mai prevede actul normativ.

Proprietarii de paduri sunt de asemenea stimulati sa le pastreze prin acordarea de bonificatii, sub forma de renta anuala, cu banii obtinuti din vanzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon, a mai spus Varga.

Proiectul noului Cod Silvic include si masuri pentru sprijinirea agentilor economici, printre care acordarea dreptului de preemtiune la cumpararea masei lemnoase a celor din industria mobilei.

O serie de modificari vizeaza si „oprirea jafului din paduri”, de la aplicarea Codului penal pentru furtul de lemn ca si pentru alt furt, indiferent de cantitate, si interzicerea transportului de material lemnos noaptea pe drumurile forestiere, la introducerea autorizatiilor de parctica pentru personalul silvic, ce pot fi retrase la constatarea unor nereguli.

Proiectul contine si masuri pentru pastrararea si extinderea patrimoniului forestier. Astfel, Romsilva este obligata sa achizitioneze si sa impadureasca terenuri, astfel incat suprafata fondului forestier proprietate publica a statului sa nu scada sub trei milioane de hectare. In plus, se urmareste impadurirea unor terenuri cu alta destinatie decat cea silvica, in suprafata de un milion de hectare pana in anul 2030, activitate ce ar putea sa fie finantata tot din vanzarea certificatelor de emisii, a mai spus ministrul Lucia Varga.

Noul Cod Silvic trebuie completat de alte acte normative, dintre care au fost deja initiate si se afla in circuitul de avizare Legea privind contraventiile silvice si o Hotarare de Guvern privind circulatia masei lemnoase.

„Speram ca saptamana viitoare sa le introducem in Guvern”, a precizat Lucia Varga.

Alte acte depind insa de aprobarea Codului Silvic, printre acestea fiind Regulamentul privind vanzarea masei lemnoase, Ordinul de ministru pentru introducerea autorizatiei de practica, Hotararea de Guvern privind compensatiile pentru proprietarii de paduri, HG privind utilizarea si valorificarea certificatelor de emisii, Ordinul de ministru pentru paza micilor proprietati.

Ministrul a mai spus ca proiectul a fost discutat cu comisiile de specialitate din Parlament, respectiv comisiile pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, cu grupurile parlamentare, cu asociatiile neguvernamentale, precum si cu asociatiile de proprietari de paduri, ocoalele silvice private si de stat.

Prevederile din proiect sunt in mare parte cele prezentate de Lucia Varga in martie anul acesta, cand a anuntat ca doreste modificarea Codului Silvic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *