Creatorii unui film despre efectele incalzirii globale fac un apel pentru prezervarea planetei

Filmul „Varsta prostiei”, care va fi proiectat luni si marti in toata lumea, potrivit unui mod de distributie original, prezinta un scenariu negru privind efectele incalzirii globale asupra planetei, pentru a face lumea sa reactioneze si sa previna devastarea Pamantului, relateaza AFP.efectele incalzirii

Amestec suprinzator de documentar, fictiune si secvente scurte de animatie, filmul urmareste gandurile unui batran, interpretat de comicul englez Pete Postlethwaite, care traieste in 2055 intr-o lume complet distrusa de incalzirea globala. El vede imagini de arhiva – reale – ale epocii noastre si, cu fata descompusa, spune ca „am fi putut interveni pentru a ne salva, dar nu am facut-o. E stupefiant”.

„In ce stare de spirit eram cu totii atunci cand, amenintati cu distrugerea, am ignorat pur si simplu aceasta amenintare?”, se intreaba acesta, intr-o interpretare voit dramatica. Intoarcerile in timp ii permit sa observe vietile a sase personaje, care traiau in diferite zone ale globului (India, Statele Unite, Nigeria, Marea Britanie) si relatia acestora cu mediul, petrolul si natura. Astfel Piers Guy, 37 de ani, este un britanic care vrea sa dezvolte energie eoliana, dar se loveste de opozitia feroce a localnicilor. Fernand Parau, un francez de 82 de ani, ghid montan, priveste cum se topesc ghetarii. Jeh Wadia, un antreprenor indian de 32 de ani, lanseaza o companie aeriana low-cost.

Filmul va fi proiectat la NewYork luni seara, intr-un cort instalat in Manhattan, in prezenta fostului secretar general al Organizatiei Natiunilor Unite, Kofi Annan, cu putin inainte de summit-ul ONU despre protectia mediului, care va reuni numerosi sefi de state si de guverne. Proiectia si dezbaterea care-i va urma vor fi transmise in direct in mai mult de 400 de cinematografe din SUA.

Marti, filmul deja tradus in 32 de limbi de catre voluntari va fi proiectat in peste 60 de tari, in locuri foarte diverse, de la Geoda din Paris, la o proiectie gratuita pe o panza imensa ridicata pe tarm in arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud.

Potrivit organizatorilor, mai mult de 200.000 de persoane din intreaga lume ar urma sa vada filmul in cele doua zile. Acesta a fost deja proiectat in Marea Britanie in luna martie. „Varsta prostiei” nu a costat decat 450.000 lire sterline (505.000 euro) si a fost finantat prin subscriptie publica: 228 de persoane si firme au investit intre 500 si 35.000 lire sterline si vor primi un procent din eventulul profit al filmului.

Realizatoarea britanica Franny Armstrong, in varsta de 37 de ani, apeleaza la o mobilizare a oamenilor pentru a cere incheierea unui acord mondial asupra climatului, la summit-ul din Copenhaga din decembrie. Ea considera ca rolul publicului este acela de a aminti politicienilor teoria oamenilor de stiinta: pentru a incerca limitarea incalzirii globale la +2 grade Celsius, emisiile mondiale de gaze cu efect de sera trebuie sa inceteze sa creasca incepand din 2015. „Generatiile anterioare nu cunosteau aceasta problema, iar pentru generatiile viitoare va fi prea tarziu. De aceea, este responsabilitatea noastra. Avem puterea de a face ceva, singura problema este daca ne aruncam sau nu in aceasta batalie”, a spus regizoarea.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *