Cresterea bovinelor afecteaza padurile amazoniene

0
641
Combaterea schimbarilor climatice prin efectivele de animale

Cresterea intensiva a bovinelor este principala cauza care a dus la despadurirea Amazoniei braziliene, a anuntat, miercuri, Greenpeace intr-un studiu, cerand guvernului brazilian sa ia masuri impotriva insusirii ilegale de pamant.
cresterea bovinelor
In urma dezvoltarii cresterii de bovine in Amazonia, Brazilia a devenit primul exportator mondial de carne de vita, insa consecintele acestei activitati asupra biodiversitatii si a incalzirii climatice sunt unele dramatice, precizeaza raportul Greenpeace.

„In cursul ultimilor ani, cate un hectar de padure primara amazoniana a fost distrus la fiecare 18 secunde in medie de catre crescatorii de bovine”, explica organizatia ecologista, citata de AFP.

In aceste conditii, cresterea bovinelor este responsabila pentru 80% din distrugerea padurii amazoniene si pentru 14% din despadurirea mondiala anuala, fapt care a contribuit masiv la producerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Greenpeaca implica in aceasta situatie nefericita guvernul brazilian, care s-a angajat sa protejeze Amazonia, dar care, in acelasi timp, favorizeaza dezvoltarea cresteri de bovine. In acest sens, organizatia subliniaza ca Brasilia a deblocat, in luna iulie a lui 2008, 41 de miliarde de dolari pentru agricultura si cresterea animalelor.

O alta problema o reprezinta numarul mare de intreprinderi care, sub pretextul ca nu stiu, cumpara cantitati importante de produse rezultate din cresterea bovinelor, crestere care provine din exploatarile implicate in despadurirea ilegala, mai noteaza raportul.

„Marci mari sunt parteneri tacuti ai crimei”, este de parere Greenpeace, ONG-ul prezentand si o lista de intreprinderi, printre care Adidas, BMW, Carrefour, Ford, Honda, Gucci, IKEA, Kraft sau Toyota.

„Prin consumul lor orb de materii prime, (intreprinderile) contribuie la despadurire si la incalzirea climatica”, adauga Greenpeace, reamintind ca guvernele, agentiile multilaterale de finantare si marile organizatii internationale au roluri foarte importante in rezolvarea acestei probleme.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.