Dream Island, in asteptarea JO de la Tokyo

0
557

O insula din mijlocul golfului Tokyo, creata pe mare cu ajutorul drenarii si al ingroparii grunoaielor, va fi transformata in padure si va gazdui Jocurile Olimpice de ciclism VTT si echitatie in cazul in care metropola va organiza competitiile in 2016.
dream island
Proiectul „padurea de pe mare”, emblematic pentru candidatura capitalei japoneze, vizeaza crearea unei paduri ex nihilo, urmand ca, in 2016, sa apara un masiv de 88 de hectare la o distanta de zece kilometri de palatul imperial.

„Survoland Tokyo in urma cu trei ani pentru pregatirea candidaturii la JO, am remarcat un morman enorm de gunoaie. Am vrut sa transform aceasta gramada in padure”, explica celebrul arhitect japonez Tadao Ando, cel care a conceput proiectul.

Zona respectiva se afla, in urma cu ceva timp, sub nivelul marii, insa a fost scoasa dintre valuri cu ajutorul lucrarilor de drenare intre anii `70-`80, formand astfel o insula mica. Gunoaiele si deseurile produse de cel mai mare oras din lume au fost depuse pe aceasta insula, denumita Dream Island, dupa metoda „sandwich”: un strat de desuri, un strat de pamant, si tot asa pana la acoperirea finala cu sol.

„Japonia era acoperita, pe vremuri, cu paduri, dar am ars atat de multe, incat s-au imputinat. Pe de alta parte, Pamantul se confrunta cu problema deseurilor. Iata de ce am vrut sa demonstrez ca deseurile pot fi transformate in padure!”, precizeaza Ando, citat de AFP.

La doi ani dupa inceperea impaduririi, au fost plantati aproape 500.000 de copaci, ca urmare a donatiilor de cate 1.000 de yeni (7,5 euro) de cetatean. „Vrem ca jumatate de milion de persoane sa aiba sentimentul ca aceasta padure le apartine”, a adaugat arhitectul.

Printre speciile plantate de insula se numara fagul si salcamul, unii copaci atingand deja sase metri. Cei mai mici, de 30 cm, sunt ingrijiti cu mare atentie de gradinari.

Pe sol a fost depusa scoarta de copac, care va deveni compost si va afana pamantul prin reciclare naturala. Pietrele de pe drumul forestier au fost adunate din resturile imobilelor care au fost daramate.

In plus, creatorii proiectului dau asigurari ca vantul din largul marii, care va fi racit in momentul traversarii acestei paduri, va ajuta la scaderea temperaturii capitalei japoneze.

Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi si cele mai ecologice din istorie, promit promotorii orasului, chiar daca Japonia nu este un exemplu prea bun in acest domeniu. Cantitatea de CO2 emisa de arhipelag in 2007 a crescut cu 8,7% fata de 1990, acesta fiind nevoit, in baza Protocolului de la Kyoto, sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 6% pana in 2012.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.