Criza biodiversitatii ameninta omenirea

Disparitia accelerata a vietii animale si vegetale ameninta umanitatea pentru o perioada de cateva decenii, a avertizat astrofizicianul Hubert Reeves, mai ales in conditiile in care ONU (Organizatia Natiunilor Unite) a proclamat 2010 „anul international al biodiversitatii”.biodiversitate

„Amenintarea este valabila pentru cateva decenii cel mult”, a declarat astronomul canadian in varsta de 77 de ani intr-un interviu, citat de AFP.

„Deja putem observa ca sterilizarea solului se continua cu o viteza foarte mare din cauza pesticidelor si a tratamentelor excesive care elimina insectele, viermii de pamant, albinele”, a explicat Reeves.

Daca nu va fi facut nimic in urmatorii „zece, 20 sau cel mult 30 de ani, vom ajunge sa ne intrebam ce vom mai manca seara”, a estimat astrofizicianul.

Potrivit Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (UICN), institutia de referinta in materie de conservare a biodiversitatii, jumatate din speciile de mamifere sunt amenintate cu reducerea numarului de exemplare, iar un sfert chiar cu disparitia.

Reeves s-a declarat „foarte ingrijorat” pentru viitor, cand planeta risca sa ajunga intr-o stare lamentabila. De aceea, totul depinde exclusiv de deciziile care vor fi luate acum.

Pana in prezent, actiunile concrete au fost inlocuite doar de vorbe si promisiuni, desi, la summitul privind Terra de la Johannesburg, din 2002, liderii lumii se angajasera sa „incetineasca semnificativ” eroziunea biodiversitatii pana in 2010.

„Ultimele rezultate arata nu numai ca nu s-a stopat nimic, ci si ca totul continua sa se deterioreze din ce in ce mai rapid”, a regretat Reeves.

Pentru remedierea situatiei, canadianul evoca, pentru inceput, o „constientizare planetara” a crizei, sperand ca, in acest an, sa fie creat un „GIEC (Grupul Interguvernamental de Experti in Evolutia Climei) al biodiversitatii”.

Pentru Reeves, summitul de la Copenhaga asupra climatului a reprezentat „un succes partial (…) o etapa importanta, asa cum a fost si conferinta de la Rio la timpul sau (Summitul ONU din 2002 privind Pamantul), pentru ca umanitatea sa constientizeze pericolele la care se expune”.

El a tinut sa sublinieze ca nu suprapoluarea este problema reala, ci consumul de energii, care trebuie diminuat cat mai rapid, la fel cum ar trebui sa se intample si cu cel de preparate din carne, care necesita mult mai multa energie decat producerea celor vegetale.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *