Cu cine voteaza Rosia Montana (la europarlamentare)

Cu cine voteaza Rosia Montana (la europarlamentare)
Cu cine voteaza Rosia Montana (la europarlamentare)

O initiativa a campaniei „Salvati Rosia Montana!“ a pus la dispozitia potentialilor alegatori un site cu informatii despre pozitiile fata de Rosia Montana pe care le-au avut – daca le-au avut – toti candidatii inscrisi in cursa pentru europarlamentare. Am extras din site informatiile despre candidatii PSD, PNL si PDL. Deocamdata atat, pentru ca la ora la care scriu site-ul nu mai functioneaza. Informatiile provin din surse publice, de unde sunt preluate fara comentarii. Comentez eu, mai jos. Acolo unde a fost cazul, am facut o lectura a evolutiei opiniilor candidatilor in relatie cu momentul in care le-au emis: cand erau in opozitie sau la putere, inainte sau dupa debutul manifestatiilor „Salvati Rosia Montana!“ (septembrie 2013). O asemenea lectura permite urmatoarea tipologie: sustinatori fermi ai proiectului Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), adversari fermi ai proiectului, oportunisti (persoane care au atacat proiectul, dar au devenit sustinatori sau viceversa in functie de accesul la guvernare) si indiferenti. Ia sa vedem ce ofera PSD, care are doisprezece candidati.

Cinci sunt indiferenti: Dan Nica, Damian Draghici, Ioan Mircea Pascu, Viorica Dandila si Sorin Moisa.

Patru oportunisti marunti: Corina Cretu a votat in 2010, in Parlamentul European (P.E.), impotriva cianurii; apoi, in 8 septembrie, a declarat ca dezbaterea Legii RMGC in parlament este OK*, iar pe 20 septembrie, dupa ce a numarat mai cu atentie lumea din strada, era din nou impotriva proiectului; Ecaterina Andronescu a criticat Legea RMGC, ca apoi sa sustina Legea minelor (numita RMGC 2), Maria Grapini a fost mai degraba contra proiectului, dar nici prea tare, sa-si deranjeze Guvernul, la fel Claudiu Ciprian Tanasescu.

Doi candidati au o intensa istorie de lupta impotriva mineritului cu cianuri: Daciana Sarbu si Victor Bostinaru; amandoi s-au batut ca niste paralei la Bruxelles, dar si la Bucuresti, contra proiectului cat timp la guvernare a fost PDL; cu Ponta ajuns la guvernare, vocea Dacianei s-a stins, iar Bostinaru a sfarsit prin a sustine Legea RMGC 2 – deci oportunisti seriosi.

In sfarsit, nu trebuie sa-l ratam pe sclipitorul Catalin Ivan, insarcinatul cu declaratii mizerabile al partidului: „Noul proiect Rosia Montana prevede beneficii directe si indirecte de aproape 78% pentru Romania“; „Sunt tot felul de suspiciuni (privind interese din afara tarii – n. red.), n-am zis eu, ca sunt ONG-uri finantate din Ungaria…“ Totusi, nu sunt convins ca el insusi crede in ceea ce spune, deci ca s-ar califica pentru nivelul de „sustinator ferm“. Ramane in categoria oportunist cu spume.

Mircea Toma

* Autorul articolului nu e de acord. Proiectul de lege a intrat fraudulos in Parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *