Raport – Culturile rezistente la glifosat in UE

Raport - Culturile rezistente la glifosat in UE
Raport – Culturile rezistente la glifosat in UE

Rezumatul raportului dr. Benbrook referitor la impactul introducerii in UE a culturilor modificate genetic rezistente la glifosat (porumb, soia si sfecla de zahar). Greenpeace avertizeaza ca agricultura europeana fi afectata permanent daca Comisia Europeana ar urma exemplul SUA si ar autoriza cultivarea culturilor modificate genetic rezistente la ierbicide (HTGE). Avertismentul vine in urma primei prognoze efectuate vreodata care arata ce impact ar avea asupra Europei cresterea utilizarii de ierbicide corelata cu culturile HTGE. Comisia Europeana ia in considerare autorizarea cultivarii a 19 culturi HTGE la inceputul anului 2013[1]. Greenpeace l-a delegat pe renumitul economist agricol dr. Charles Benbrook[2] sa elaboreze raportul „Culturi rezistente la glifosat in UE”, care foloseste date pe baza experientei Statelor Unite cu culturile HTGE. Raportul prevede schimbari – in unele cazuri cresteri de pana la de 15 ori – a utilizarii glifosatului pe o perioada de 14 ani (2012-2025) pentru porumb, soia si sfecla de zahar HTGE cultivate in UE.

Un rezumat al raportului AICI.

[1] In prezent, 26 de culturi modificate genetic sunt luate in considerare pentru a fi aprobate in Uniunea Europeana. 19 dintre aceste 26 de culturi sunt modificate genetic astfel incat sa fie rezistente la ierbicide.

[2] Dr. Charles Benbrook este profesor cercetator la Centrul pentru Agricultura Sustenabila la Universitatea Washington State si a publicat recent prima estimare realizata vreodata, supusa evaluarii inter-pares , a impacturilor culturilor modificate genetic (MG) rezistente la ierbicide (HT) asupra utilizarii ierbicidelor, evaluare realizata pe baza unei analize exhaustive a datelor puse la dispozitia publicului de catre Serviciul National de Statistica a Departamentului de Agricultura din SUA.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,542FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente