Cum a ajuns „aurul verde” al tarii noastre pe mana strainilor

0
722
Salaj: Padurea dispare vazand cu ochii
Salaj: Padurea dispare vazand cu ochii
Cum a ajuns "aurul verde" al tarii noastre pe mana strainilor
Cum a ajuns „aurul verde” al tarii noastre pe mana strainilor

Aurul verde al Romaniei atrage investitori din Germania, Austria, si Statele Unite. Aproximativ doua sute de mii de hectare de paduri au fost vandute in ultimii ani. Pentru padurile noastre se gasesc clienti chiar si in perioada de criza, pentru ca sunt si de zece ori mai ieftine decat in alte state europene. In timp ce unii proprietari au proiecte legale, altii le defriseaza fara mila, pentru a obtine profit.

Daca in Austria un hectar de padure se vinde cu 10 mii de euro, la noi, aceeasi suprafata costa intre o mie si 3 mii. Asa se face ca, incet, incet, codrul nu mai e „frate cu romanul”.

Unii fac pur si simplu investitii. Cum e si cazul celebrei universitati americane Harvard, care detine 35.000 de hectare, in Vrancea.

In schimb, un neamt care a cumparat 12 mii de hectare in Arges a decis sa protejeze zona si sa faca ecoturism.

Exista, insa, un numar insemnat de investitori care vin in padurile noastre doar ca sa le exploateze si sa trimita lemnul la export. Asa se intampla in Buzau si in Covasna. Un om de afaceri le-a vandut strainilor 10 mii de hectare.

Potrivit legii, taierile ar trebui sa se faca in functie de vechimea padurii. In realitate, insa, lucrurile stau altfel.

„Legile sunt permisive si nu pedepsesc hotii de lemne, de aceea intarim cadrul legislativ, pentru a impiedica aceste fenomene”, spune Lucian Varga, ministrul Apelor si Padurilor.

Cele 200 de mii de hectare de padure, din totalul de 6,5 milioane de hectare, se adauga altor 500 de mii de hectare de teren agricol, care au fost cumparate ori arendate de italieni, francezi, danezi, portughezi si arabi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.