Irakul a anuntat – pentru luna ianuarie 2012 – scoaterea la licitatie, in vederea prospectarii, a 12 situri despre care se crede ca detin rezerve importante de petrol si gaze naturale. Aceasta este cea de-a patra sesiune de vanzare prin licitatie, din 2009 pana in prezent, in vederea identificarii si exploatarii rezervelor de petrol si gaze din aceasta tara. Dar scopul ultimei licitatii, a precizat Abdel Karim al-Luaybi, ministrul irakian al Petrolului, citat de „Les Echos”, este cresterea rezervelor exploatabile ale tarii, dat fiind ca precedentele vanzari prin aceeasi modalitate s-au referit la terenuri unde zacamintele de titei si gaze naturale erau deja cunoscute. Anul trecut, la sfarsitul lunii octombrie, Irakul a atribuit trei situri bogate in gaze naturale avand o capacitate de circa 317 miliarde de metri cubi. In 2009, Irakul a semnat 11 contracte cu diverse companii straine (franceze, americane, britanice si chineze) in vederea cresterii capacitatii sale de productie a petrolului (pana in 2017) la 12 milioane de barili pe zi, fata de 2,5 milioane de barili in acest moment.
Crestere importanta a rezervelor de aur negru ale Irakului
Istoria zbuciumata a Irakului nu a permis niciodata efectuarea unor prospectiuni aprofundate ale rezervelor sale de titei. Pana nu demult, rezervele dovedite erau evaluate la 115 miliarde de barili, cifra considerata mult prea mica fata de potentialul estimat. Ministrul Petrolului, bazandu-se pe evaluari ale expertilor, a dat publicitatii o noua cifra – nici aceasta definitiva – conform careia Irakul ar dispune de circa 143 miliarde de barili de petrol, ceea ce o plaseaza pe locul al treilea pe lista marilor detinatori de rezerve de petrol ai lumii: inaintea Iranului, dar dupa Arabia Saudita (264 miliarde de barili) si Venezuela. Chiar daca ultimele cifre referitoare sunt greu verificabile, afirma expertii in materie, dat fiind faptul ca titeiul irakian se extrage cu usurinta, aceasta tara este una dintre cele mai atractive. Mai mult: se stie ca Bagdadul nu este prea generos la incheierea de contracte (nu ofera decat 1,5 dolari la barilul extras), dar marile companii petroliere Total, Shell, Petronas sau grupul chinez CNPC vin in Irak, fiind sigure ca aceasta tara dispune de resurse imense.
Criza din Libia a favorizat exportul irakian de petrol
Bagdadul nu s-a sfiit sa profite de sistarea exporturilor libiene de petrol, provocata de criza aparuta in urma revoltei populare impotriva dictaturii lui Kadhafi. Productia a crescut, iar exporturile irakiene de petrol au ajuns la nivelul cel mai ridicat de la interventia americana in 2003. Ministrul Petrolului a anuntat venituri ce nu au mai fost inregistrate in ultimii 7-8 ani. In luna februarie, ele au atins 6 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta o crestere de o treime fata de aceeasi perioada a anului trecut.