Cum au votat europarlamentarii romani pe rezolutia privind interzicerea folosirii cianurilor in minerit

  1
  865

  cianura.jpgParlamentul European a adoptat o rezolutie prin care cere Executivului European sa interzica folosirea tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri. In plus, Parlamentul invita Comisia sa ia initiativa in vederea interzicerii totale a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in UE pana la sfarsitul lui 2011, considerand ca aceasta este singura modalitate sigura de protejare a resurselor de apa si a ecosistemelor impotriva poluarii cu cianuri in urma activitatilor miniere, si sa realizeze concomitent o evaluare curenta a impactului.

  Cum s-au pozitionat europarlamentarii romani

  Printre initiatorii rezolutiei s-a numarat si deputata de Romania Daciana Sarbu. La votul final asupra rezolutiei, 19 europarlamentari romani au votat pentru, 12 impotriva, iar 2 s-au abtinut. Eurodeputatii romani care au votat impotriva au fost cei ai PDL (Elena Basescu, Sebastian Bodu, Petru Luhan, Rares Niculescu, Cristian Preda, Theodor Stolojan si Traian Ungureanu), precum si Ioan Mircea Pascu (PSD) si  Adina Valean (PNL). De remarcat ca Monica Macovei nu a respectat linia PDL si a votat in favoarea rezolutiei. De la PNL, Ramona Manescu si Norica Nicolai s-au abtinut. Lista completa de vot pe aceasta rezolutie poate fi verificata aici.

  Ce mai precizeaza rezolutia

  Rezolutia mai precizeaza ca „Parlamentul invita Comisia si statele membre sa nu sustina niciun proiect de minerit care implica utilizarea directa sau indirecta de tehnologii pe baza de cianuri in UE, pana cand se va aplica interdictia generala, si nici sa nu sustina astfel de proiecte in tari terte”.

  Totodata, legislativul european invita Comisia sa propuna o modificare a legislatiei existente cu privire la gestionarea deseurilor din industriile extractive, pentru ca fiecare operator sa fie obligat sa detina o asigurare pentru a compensa daunele si a acoperi toate costurile de remediere pentru obtinerea starii ecologice si chimice initiale in cazul producerii unui accident sau al unei functionari defectuoase.

  Ce efect are adoptarea rezolutiei

  Doru Frantescu, director al Institutului European pentru Democratie Participativa – Qvorum, a explicat: „Rezolutia adoptata este una nelegislativa, ceea ce inseamna ca ea nu are putere de lege, dar este un pas catre elaborarea unei legi in acest sens. Pentru ca interzicerea tehnologiilor sa devina lege pe teritoriul UE, trebuie ca mai intai Comisia Europeana sa reactioneze la invitatia pe care i-a adresat-o astazi Parlamentul si sa initieze o propunere legislativa in acest sens. Odata finalizata, propunerea va trebui sa parcurga procesul legislativ, trebuind sa fie adoptata de cele doua ramuri legislative: Consiliul si Parlamentul European. Acest proces poate dura chiar si 2 ani.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.