Cum functioneaza turbinele care transforma vantul in energie verde

Cum functioneaza turbinele care transforma vantul in energie verde

La cativa kilometri de orasul Tulcea, in interiorul „palniei” care isi deschide gura spre Lacul Razim, se inalta, la 100 de metri distanta de pamant, zeci de turbine eoliene. In urma cu doi ani, abia daca puteai numara cateva, iar acum intreaga zona a Dobrogei este impanzita de „mori de vant” care au adunat deja investitii de peste 1,5 miliarde de euro.

In apropiere de Tulcea nimic nu iti atrage atentia mai mult decat aceste mori care transforma energia vantului in electricitate. Cele mai multe dintre ele se invart pentru italienii de la Enel Green Power (EGP) care produc aici energie electrica in patru parcuri eoliene ce cumuleaza o putere instalata de 244 MW (megawati).

Cel mai nou dintre ele este parcul Salbatica 2, devenit operational la finele lui 2011, dar care a fost inaugurat de EGP saptamana trecuta. Centrala eoliana Salbatica 2, aflata in aceeasi zona cu Salbatica 1, detinuta tot de compania italiana, se intinde pe raza localitatilor Valea Nucarilor, Nufaru si Bestepe si este formata din 35 de turbine a cate 2 MW putere instalata.

La fel ca in cazul oricarei centrale de vant, turbinele nu produc energie daca vantul nu bate. Ele incep sa „lucreze” la o viteza a vantului de circa 3 metri pe secunda (10 kilometri/ora) si ating puterea maxima cand iuteala aerului ajunge la circa 17 m/s (50-60 km/h).

Morile care produc energie pentru 300.000 de case

La exterior, o turbina eoliana pare simplu alcatuita. Pe turnul metalic (1) infipt in pamant sta cocotata o nacela conectata la un rotor (2) format din trei pale de 40-50 metri lungime. Aceste pale sunt montate pe un butuc ce „extrage” energia cinetica a vantului si o transforma in energie mecanica. Atunci cand bate vantul, rotorul se invarte, activand astfel generatorul (3) electrice ce converteste, printr-un amplificator mecanic de turatie (4), energia mecanica in energie electrica.

Energia electrica produsa de nacela este apoi transmisa spre pamant prin cabluri electrice, iar mai departe aceasta ajunge intr-o statie de distributie conectata la reteaua nationala de transport. De aici, energia electrica ajunge in casele oamenilor.

Pe langa cele patru parcuri eoliene din zona Tulcea, Enel Green Power mai are operational alti 25 MW in zona Moldova Noua, Caras Severin.

In total, energia produsa in cele cinci parcuri eoliene operationale ale Enel Green Power in Romania, ce aduna 269 MW instalati, acopera nevoile energetice a aproximativ 300.000 de gospodarii, potrivit lui Roberto Deambrogio, director pentru regiunea Europei in cadrul EGP.

Dar aceste valori nu sunt atinse decat daca vantul suficient de puternic. Acesta este si motivul pentru care intreaga zona a Dobrogei a fost „vanata” de investitorii in energia eoliana. Vanturile relativ puternice si predictibile, precum si terenurile extinse, potrivite pentru instalarea de turbine, au facut din Dobrogea „perla coroanei” in materie de energie eoliena.

„Cu ocazia inaugurarii Salbatica 2, am ajuns la 1.253 MW functionali in sectorul eolian. Avem autorizatii pentru inca 1.400 MW, deci intr-un an vom vedea functionand 2.653 MW”, a spus Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor la evenimentul de inaugurare a parcului Salbatica 2.

Potrivit acestuia, sectorul eolian a generat cel mai mare volum investitional din 2008 incoace, mai mult decat indelung trambitatele investitiile Nokia la Jucu sau cele ale Ford la Craiova. Cea mai mare parte a investitiilor in sectorul eolian a fost absorbita de Dobrogea.

Numai in aceasta regiune sunt aproape 15 parcuri eoliene cu puteri instalate care merg de la 25 MW la 600 MW, cat are parcul eolian al CEZ din judetul Constanta. Acesta va fi, la finalizare, cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, investitia estimata cifrandu-se la 1,1 miliarde de euro.

 

Cum se fac bani din vant

 

Spre comparatie, capacitatea instalata in prezent in fermele eoliene se apropie de puterea celor doua reactoare de la Cernavoda (1.400 MW). La finele lui 2009 insa, sectorul eolian din Romania arata destul de golas. La momentul acela, fermele de vant din Romania abia adunau o putere instalata de 14 MW.

Intre timp, atrasi de stimulentele promise prin Legea 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile si de vantul bun, investitorii au demarat constructii de parcuri eoliene in care au investit bani grei in conditiile in care investitia medie pentru un MW este de 1,5 milioane de euro.

Problema stimularii investitiilor in energia verde a fost transata in 2011 cand, dupa un proces lung de autorizare, Romania a primit in iulie aprobarea din partea Comisiei Europene pentru implementarea schemei de sprijin a producerii energiei din surse regenerabile propusa prin Legea 220/2008.

Potrivit acesteia, producatorii primesc pentru fiecare unitate de energie electrica livrata in retea (1 MWh) doua certificate verzi, care pot fi vandute separat de energia electrica, pe piata de certificate verzi. Valoarea unui certificat verde este de cuprinsa intre 27 si 55 de euro, cat este in prezent. Pana in 2017, producatorii de energie eoliana vor primi doua certificate verzi pentru fiecare MWh produs.

Cei mai mari investitori in fermele eoliene sunt CEZ (Cehia), EDP Renewables (Portugalia) si Enel Green Power (Italia). Compania italiana a investit, pana in prezent, circa 400 de milioane de euro in centralele eoliene din Romania si are in plan instalarea altor 202 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *