Buletinele meteorologice se refera adesea si la indicele de confort termic. Ce inseamna de fapt acest indice si cum ne influenteaza sanatatea ne-a explicat doctorul George Dumitrascu, medic specialist la Spitalul Judetean Sibiu.
„Ca urmare a proceselor metabolice din organism, acesta produce – ca urmare a proceselor metabolice – caldura”, explica dr. Dumitrascu. „Insa caldura produsa trebuie sa fie si eliminata, pentru ca altfel organismul s-ar supraincalzi. Corpul omenesc elimina caldura prin conductie (direct prin contact cu corpuri mai reci), prin convectie (curenti de aer), prin radierea caldurii si prin transpiratie”.
Pentru a putea elimina surplusul de energie termica este nevoie ca, in mediul inconjurator, temperatura sa fie mai mica decat temperatura corpului, adica sub 37 de grade Celsius. Daca nu ar exista aceste modalitati de eliminare a caldurii, organismul s-ar putea supraincalzi, temperatura interna ar creste, iar la peste 42 de grade C, toate proteinele din interiorul corpului omenesc s-ar coagula si in final s-ar produce moartea prin ceea ce medicii numesc soc termic.
Cei mai afectati, astmaticii Intre temperatura din mediu si senzatia noastra subiectiva de caldura nu exista o corelatie stricta si clara. „S-a constatat ca, de exemplu, la 40-50 de grade Celsius, in desert, oamenii se simt relativ bine, insa la 20-24 de grade intr-o zona umeda se simt foarte rau”, explica dr. Dumitrascu. „Acelasi lucru este valabil si cand este foarte frig afara: poti suporta un ger de -25 de grade Celsius, daca vremea este uscata, dar la -2 grade Celsius, daca vremea este umeda, cu ceata, simti ca iti intra frigul in oase”, exemplifica medicul.
Citeste articolul Cum ne influenteaza indicele de confort termic integral in Adevarul