Tot mai multi specialisti pun semnul egal intre casa viitorului si casa ecologica. Acest motiv se explica prin necesitatea tot mai mare de a folosi resurse regenerabile, care nu dauneaza naturii, dar si tehnologie de ultima generatie, care iti usureaza viata.
Locuinte care deja „sunt in viitor” se construiesc si in Romania, dar nu sunt foarte cunoscute.
In locuintele futuriste totul devine realizabil foarte simplu. Daca pana de curand ni se parea fascinant sa aprindem lumina cu o simpla bataie din palme, in prezent designerii, inginerii si arhitectii fac imposibilul posibil si transforma aproape orice idee in realitate.
Potrivit noilor tehnologii, intr-o casa moderna putem, spre exemplu, sa urmarim stirile in oglinda high tech din baie in timp ce ne spalam pe dinti sau putem vedea prognoza meteo sau asculta muzica pe care ne-o dorim.
Marianne Cusato, designer urban din Florida si important speaker pe tema sustenabilitatii locuintelor, considera ca tinerii (Gneratia Y) sunt mult mai deschisi in ceea ce priveste constructiilor modulare si inteleg folosirea sistemelor de instalatii sanitare si de incalzire care ajuta la economisirea de apa si energie.
De la panouri solare, la monitorizare meteo
Daca eficientizarea termica cu ajutorul panourilor solare pe acoperis a captat interesul multor proprietari de case, in viitor acestia se vor bucura sa afle de existenta unor sisteme de incalzire si racire care vor monitoriza progonoza meteo pentru a mentine caminul confortabil.
Cercetatorii de la Universitatea din Maryland au dezvoltat fluide ce contin nano-particule care absorb caldura si o transporta printr-un tub aflat sub acoperis. Panorurile fotovoltaice de pe acoperis vor genera energia necesara pentru alimentarea aparaturii hi-tech/electronice.
Casa va avea „creier”
Casele smart isi vor monitoriza propria efiecienta si ne vor face viata mai usora si sigura. Acestea vor fi echipate cu “un sistem nervos central” care va “simti” si analiza toate aparatele si sistemele din casa si atunci cand va fi cazul, va face ajustari.
Acesta va anunta, de exemplu, cand ramanem fara lapte si va putea chiar comanda pentru noi. De asemenea, cheia va putea fi inlocuita de sisteme biometrice care vor inregistra amprenta noastra.
Domurile geodezice
Conceptul de dom geodezic a fost schitat pentru prima oara dupa Primul Razboi Mondial. Designul domului a fost creat de catre Walter Baursfeld, inginer in compania Carl Zeiss, pentru un planetariu. Constructia are forma sferica si este impartita triunghiular.
Inginerul roman, Alexandru Dinulescu, este proiectantul domului geodezic. El a inceput proiectarea acestor case rotunde in Prahova, iar in prezent a reusit sa ridice astfel de locuinte in mai multe zone ale tarii.
Echipa care construieste casele sferice utilizeaza materiale eco, naturale-panourile multistratificate din lemn sunt fixate cu aditivi netoxici.
Domurile se realizeaza rapid, sunt ieftine (cu pana la 40% fata de o locuinta obisnuita la aceeasi suprafata), fiabile si economice (costurile de incalzire si racire se reduc cu 60-80% potrivit casaviitorului.wordpress.com). In plus, rezista la vanturi de pana la 350km/ora si la cutremure de pana la 8,5 grade pe scara Richter.