Fructele si legumele din Turcia sunt cele mai periculoase. Un raport dat publicitatii de organizatia GreenPeace arata ca, in urma testelor de laborator, s-au descoperit substante chimice sau pesticide care depaseau limitele normale admise. ONG-ul ne ofera si cateva sfaturi pentru a evita produsele contaminate cu pesticide de pe piata europeana.
In primul rand, cumparati produse organice. In agricultura organica se folosesc numai cateva pesticide, iar ingredientele lor active sunt substante naturale. Acestea sunt mult mai putin nocive pentru sanatate decat pesticidele chimice folosite in agricultura conventionala.
Fermierii culturilor organice folosesc insecte benefice, aplica metode mecanice pentru controlarea buruienilor si gestioneaza in mod optim rotatia culturilor. Astfel ei stimuleaza fertilitatea solului, care este esentiala pentru aprovizionarea cu hrana a omenirii, pe termen lung, arata Greenpeace.
Testele oficiale si analiza Greenpeace arata ca fructele si legumele cultivate potrivit standardelor agriculturii organice pot fi produse cu un minim de reziduuri de pesticide. Atunci cand sunt descoperite pesticide, concentratiile sunt foarte scazute (sub 0,01 mg/kg) si sunt considerate inofensive, potrivit sistemului de evaluare al Greenpeace.
Fiti atenti la tara de origine a produsului! In functie de tara de origine, fructele pot supuse unui tratament cu un numar mare de diferite pesticide. Cel mai bine este sa cumperi fructe si legume produse local, in sezonul specific.
Atentie la perioada de recoltare! Multe fructe si legume cultivate in mod conventional, cum ar fi ardeii si rosiile sunt tratate cu pesticide si alte chimicale mai intens la inceputul perioadei de recolta decat la cateva saptamani dupa inceperea sezonului. Acest procedeu accelereaza coacerea, atfel incat, in functie de vreme, sunt folositi mai multi sau mai putini agenti activi.
Clatiti fructele si legumele cu apa calduta. Prin aceasta metoda pot fi eliminate macar o parte din pesticide. Spalati-va mainile dupa decojirea citricelor, bananelor sau a fructelor mango. Altfel, contaminantii din coaja fructelor pot fi ingerati cu usurinta. Este recomandabil sa indepartati frunzele exterioare ale salatei si ale verzei.
Greenpeace considera ca limitele legale pentru pesticide ar trebui ajustate astfel incat sa reprezinte un nivel sigur de protectie pentru cele mai sensibile categorii ale populatiei. Din acest motiv, in evaluarea din 2012 au fost incorporati factori aditionali de precautie.
In 2005, Greenpeace a elaborat un sistem propriu pentru evaluarea nivelului rezidual de pesticide din fructe si legume. Sistemul de evaluare a fost revizuit bazat pe noi studii despre consum.
Recomandare limitata – Reziduurile de pesticide detectate in laborator nu au depasit 0,01 mg/kg.
Prezenta pesticidelor – A fost detectat un nivel de pesticide de peste 0.01 mg/kg
Nu este recomandat din motive de precautie – a fost indeplinit unul sau mai multe criterii:
– A fost depasita concentratia maxima admisa pentru substanta respectiva
– A fost depasita concentratia dozei acute de referinta sau doza zilnica maxima admisa
– Au fost detectate mai multe tipuri de pesticide, in doze care depasesc limitele admise.
Cercetatorii considera ca factorii conventionali de evaluare nu sunt indeajuns pentru a proteja copiii, femeile insarcinate si oamenii bolnavi. Organismele slabite sau insuficient formate au o reactie mult mai puternica la substantele daunatoare.