Cum va fi obtinuta energia eoliana a viitorului

Cum va fi obtinuta energia eoliana a viitorului
Cum va fi obtinuta energia eoliana a viitorului

Daca ar trai in zilele noastre, celebrul scriitor spaniol Cervantes ar trebui sa modifice putin povestea lui Don Quijote – binecunoscutul luptator cu morile de vant. Monstrii cu care se lupta cavalerul ar pluti, acum, in aer.

Foarte curand, deasupra orasului Fairbanks, din Alaska, va fi lansata o turbina eoliana. Aceasta va folosi heliu pentru a ramane suspendata deasupra pamantului, fara a mai fi nevoie de un stalp de sustinere si terenul aferent amplasarii acestuia, informeaza theatlantic.com.

Uriasul balon va fi, potrivit Gizmodo, prima turbina eoliana comerciala plutitoare.

Dispozitivul va fi numit Turbina Eoliana Plutitoare (Buoyant Wind Turbine – BAT), iar compania care l-a creat, Altaeros Energies, cu sediul in Boston, s-a gandit la o varianta pentru generatoarele diesel care ar fi greu de transportat in regiunile izolate sau afectate de calamitati. Proiectul valorifica energia curentilor de aer care se manifesta la inaltime. BAT nu este singura care incearca sa foloseasca curentii de aer de altitudine. Potrivit IEEE Spectrum, in competitia pentru realizarea turbinelor eoliene plutitoare sunt implicati mai multi cercetatori. Insa Altaeros pretinde ca proiectul din Alaska este primul cu viabilitate comerciala.

Adevaratul test pentru turbinele Altaeros va fi dat de capacitatea acestora de a convinge piata. Potrivit companiei care dezvolta proiectul, exista o piata de profil in valoare de 17 miliarde de dolari. Exista baze militare, mine, mici insule care au nevoie de energie, insa se situeaza in afara ariei de acoperire a furnizorilor.

Altaeros nu este singura companie care vrea sa vina in intampinarea acestei cereri. Anul trecut, Google X a achizitionat compania Makani Power, specializata in fabricarea de turbine eoliene zburatoare, noteaza IEEE Spectrum. In domeniu mai activeaza si WindLift, SkySails, Sky Windpower si NTS.

Toate aceste companii nu se lupta cu morile de vant, ci incearca sa le reinventeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *