Curatenia nucleara

Ucraina a acceptat sa-si distruga in urmatorii doi ani toate rezervele de uraniu imbogatit, suficiente pentru realizarea catorva bombe nucleare.curateania nucleara

Intelegerea dintre Barack Obama si omologul sau ucrainean, Viktor Ianukovici, parte a unui plan amplu al presedintelui Statelor Unite de a securiza reziduurile nucleare cu potential militar, vizeaza transferul uraniului imbogatit aflat in proprietatea Ucrainei intr-o locatie sigura. Cele mai probabile destinatii ale materialului radioactiv ucrainean sunt Rusia sau Statele Unite. Independent de destinatie, SUA vor oferi asistenta tehnica si financiara.

Ucraina a admis sa-si transfere toate rezervele de material nuclear in cel mult doi ani, pana la urmatorul summit pe aceasta tema. De asemenea, autoritatile de la Kiev au spus ca vor opera modificari in functionarea centralelor atomo-electrice pentru a functiona numai cu uraniu slab imbogatit. Jumatate din energia electrica a Ucrainei provine din surse atomice.

In prezent, statul ucrainian detine 163 kilograme de uraniu puternic imbogatit, din care 90% este oxid de uraniu imbogatit, ce poate fi convertit foarte usor in material fisionabil.

Sustinerea Rusiei

George Perkovich, de la Carnegie Endowment for International Peace, a afirmat ca aceasta evolutie se datoreaza schimbarii puterii de la Kiev: “Ianukovici se trage din acea zona a Ucrainei care e mai apropiata de Rusia, iar indepartarea si securizarea acestor materiale este importanta pentru Moscova, dar faptul este si o consecinta a efortului pe care presedintele Obama l-a depus pentru a promova dezarmarea si a descuraja activitatile teroriste”.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente