Danemarca si vecinii sai din nordul Europei continua sa isi eclipseze concurenta in ce priveste practicile sustenabile. De la gestionarea eficienta a deseurilor la productia de energie regenerabila, aceste tari scandinave sunt un exemplu demn de urmat de catre toate celelalte tari ale lumii. Luna trecuta, Danemarca a fost pe prima pagina a tuturor ziarelor, dupa ce parcurile eoliene din tara au produs intre 116% si 140% din cerintele nationale de energie electrica, si nici macar nu au functionat la capacitatea lor maxima de 4.8GW, informeaza Collective Evolution.
80% din excesul de energie a fost impartita intre Germania si Norvegia, iar Suedia a primit 20%. „Asta arata ca o lume alimentata 100% de energie regenerabila nu e o fantezie”, a spus Oliver Joy, de la Asociatia Europeana pentru Energie Eoliana. „Energia eoliana si sursele regenerabile pot fi o solutie pentru decarbonizare – si, de asemenea, asigura aprovizionarea pentru perioadele cu cerere mare”, a adaugat acesta.
„Intr-o zi cu neobisnuit de mult vant, Danemarca a produs 116% din necesarul de energie electrica la nivel national, cu ajutorul turbinelor eoliene”, a raportat Arthur Nelson pentru The Guardian. „Pe la ora 3 dimineata, cand cererea de energie electrica a scazut, cifrele au ajung la 140%”, a spus Nelson. Cifrele au fost verificate de catre energinet.dk, un site din Danemarca, care urmareste raportul de surse regenerabile fata de energia pe baza de combustibili fosili care e introdusa in reteaua de alimentare nationala.
Chiar acum, Danemarca primeste o treime din electricitatea globala de care are nevoie de la ferme eoliene off-shore, raporteaza The Guardian, dar e pe cale sa atinga un procent de 50%, poate chiar inainte de anul 2020, asa cum si-au propus. Din fericire, notiunea de exploatare a energiei eoliene devine tot mai populara. Capacitatea energiei eoliene la nivel mondial e in crestere cu 14% fata de anul precedent, in 2014.