CE BEM, CE MINCAM – Caragenanul poate produce ulcer
Desertul analizat are o valoare energetica foarte ridicata. De aceea, persoanele cu probleme de greutate trebuie sa il consume foarte rar.
Crema desert cu aroma de caramel si frisca (21,7%) Danone are in compozitie: lapte pasteurizat, smintina, apa, zahar, amidon modificat (E 1420 sau alte tipuri), lactoza, gelifiant (caragenan E 407), cacao, gelatina, emulsifiant (esteri lactici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi E 472b), colorant natural beta-caroten E 160a, arome (caramel E 150), gaz de expandare (azot E 941), sare.
ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie produsul analizat: „desert pe baza de lapte pasteurizat, smintina, carbohidrati cu absorbtie lenta (amidon) si cu absorbtie rapida (zaharoza) si aditivi alimentari: gelifianti, emulsifianti si coloranti. Dintre acestia, caragenanul E 407 este cel mai periculos, putind produce chiar si cancer al stomacului, consumat in cantitati foarte mari. Persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare sau de boli ale ficatului trebuie sa fie atente la continutul ridicat de smintina din cauza cantitatii mari de grasimi de origine animala saturate, aterogene. Desi pe eticheta nu este precizata valoarea energetica, din compozitie reiese ca produsul are o densitate energetica ridicata”, ne spune specialistul nostru.
CONCLUZII. Produsul poate fi consumat cu moderatie de persoanele sanatoase, in contextul unei diete globale diversificate si echilibrate si al unui stil de viata sanatos. Supraponderalii si obezii vor tine cont de faptul ca produsul are o densitate energetica mare, consumindu-l ocazional si in cantitati rezonabile, recomanda profesorul Mencinicopschi. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant. Suferinzii de dislipidemie, hipertensiune arteriala, maladii cardio-cerebrovasculare, hepato-renale il vor consuma in cantitati moderate numai cu avizul medicului curant. Persoanele cu intoleranta la lactoza vor testa o cantitate mica de produs pentru a vedea care este reactia organismului.
Sursa: Jurnalul National