Datele avizului de insotire a masei lemnoase, transmise si verificate online in timp real – proiect

Incendii de p?dure în Portugalia. Focul face ravagii în zona central? a ??rii
Datele avizului de insotire a masei lemnoase, transmise si verificate online in timp real - proiect
Datele avizului de insotire a masei lemnoase, transmise si verificate online in timp real – proiect

Datele avizului de insotire a masei lemnoase ar urma sa fie transmise si verificate online in timpul transportului, astfel incat sa fie mai usor de detectat transporturile de lemn rezultat din taieri ilegale, potrivit unui proiect de HG initiat de Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura.

Datele avizului de insotire a masei lemnoase, transmise si verificate online in timp real – proiect (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura a pus marti in dezbatere publica proiectul de hotarare de Guvern (HG) privind circulatia masei lemnoase. In prezent, in domeniu, se aplica HG nr. 996/2008, insa trebuia aplicat si Regulamentul (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn.

Prezentul proiect aduce o serie de masuri noi pentru prevenirea furtului de lemn.

Departamentul pentru Ape si Paduri estimeaza ca va fi stopat astfel 50 la suta din furtul de lemn ce are loc in prezent, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentantii institutiei.

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri Doina Pana a declarat, intr-un interviu acordat MEDIAFAX la sfarsitul lunii martie, ca este foarte aproape de lansarea unui sistem pentru combaterea furtului de lemn, care sa limiteze cat mai mult factorul uman si posibilitatea coruptiei in gestionarea acestei probleme. Ea a comparat acest sistem cu sistemul radar care impiedica politistul sa „se preteze la o intelegere”, pentru ca ramane inregistrata viteza cu care circula soferul oprit.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, la momentul inceperii transportului materialelor lemnoase de la locul de recoltare sau depozitare, emitentul avizului de insotire va avea obligatia transmiterii in sistemul informatic (Sistemul informational integrat de urmarire a materialelor lemnoase – SUMAL, n.r.), online si/sau offline, dupa caz, a unor informatii standardizate.

In situatia in care transmiterea informatiilor se face dintr-o zona cu acoperire GSM, SUMAL genereaza, in timp real un cod unic, care se inscrie in avizul de insotire. In situatia in care transmiterea informatiilor se face dintr-o zona fara acoperire GSM, sistemul informatic genereaza un cod offline, care se inscrie in aviz, iar la intrarea in zona cu acoperire GSM sistemul genereaza codul unic.

Dupa receptionarea informatiilor, SUMAL-ul genereaza un cod unic, precum si data, ora, minutul si secunda, pe care emitentul are obligatia sa le inscrie in avizul de insotire, se arata in proiectul de HG.

Transportul/primirea/depozitarea/prelucrarea materialelor lemnoase fara a avea inscris codul unic, precum si data, ora, minutul si secunda emise de SUMAL sau cu aviz de insotire in care sunt inscrise codul unic si/sau data, ora, minutul si secunda invalide se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei.

Materialele lemnoase transportate/primite/depozitate se retin pana la data la care operatorul economic face dovada transmiterii online, in SUMAL a informatiilor standardizate, in format corect si complet, avand incluse si data, ora, minutul si secunda generarii codului unic de catre SUMAL, iar in situatia contrara, materialele lemnoase se confisca sau, daca nu se gasesc, se confisca contravaloarea acestora, se mai arata in proiect.

Proiectul mai prevede ca avizele de insotire sa fie distribuite de catre inspectoratele teritoriale de regim silvic si de vanatoare la solicitare, numai pe baza contractelor comerciale incheiate. In prezent avizele se preiau de la Imprimeria Nationala, anual, numai in baza capacitatii de exploatare sau prelucrare.

In mod concret, operatorul economic sau ocolul silvic care emite avizul de insotire va trimite un SMS catre un server, astfel ca datele din aviz vor fi inregistrate pe loc in SUMAL, folosit si in prezent, dar fara a se face inregistrari in timp real, a explicat pentru MEDIAFAX vicepresedintele Federatiei Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania Catalin Tobescu.

Datele din aviz vor fi verificate sa corespunda cu cele raportate anterior de ocolul silvic privind lemnul ce urmeaza sa fie recoltat si, in acest caz, va fi emis codul unic care se inscrie in aviz. Cel care cumpara lemnul respectiv va verifica la randul sau, cand transportul ajunge la destinatie, avizul de insotire, neputand cumpara in absenta unui aviz valid cu cod unic.

Totodata, la controlul transportului de lemn, agentul constatator poate verifica pe loc daca masa lemnoasa transportata este inregistrata in SUMAL, a mai aratat Tobescu.

El a mentionat ca Federatia Proprietarilor de Paduri sustine si adaugarea la acest sistem a transmiterii de catre transportatorul lemnului a coordonatelor GPS ale masinii, astfel incat aceasta sa nu poata efectua mai multe transporturi pe distante mici avand inregistrat doar unul.

Prin introducerea codului unic pe avizul de insotire a masei lemnoase nu se elimina posiblilitatea de a se taia si vinde ilegal, insa in cazul unui control nu mai poate fi prezentat un aviz de insotire fals, a aratat Tobescu.

Pentru aceasta insa, va fi nevoie de dispozitive conectate la internet, de tip smartphone sau tableta, pentru proprietarii de paduri, angajatii silvici si firmele de exploatare a masei lemnoase.

„Noi am estimat ca ar fi necesara o cheltuiala de 3 milioane de euro pentru intreg sectorul. Sunt costuri semnificative, dar nu sunt solutii simple pentru a controla aceasta circulatie haotica a masei lemnoase”, a mai spus Tobescu, aratand ca acesti bani ar putea fi obtinuti din fonduri europene daca s-ar face un proiect.

Pe de alta parte, privind platile compensatorii pentru conservarea padurilor destinate proprietarilor, care nu sunt incluse in proiectul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Tobescu a aratat ca se va face o alocare in acest scop, chiar daca „subtire”. El a aratat ca proprietarii de paduri aflate in ariile naturale protejate sunt intr-o situatie dramatica in conditiile in care nu pot taia nimic si nici nu primesc vreun sprijin financiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *