De ce nu ar trebui sa investim in petrol

De ce nu ar trebui sa investim in petrol

Evenimentele politice din Orientul Mijlociu si Africa de Nord au influentat mult piata petrolului, in ultimele luni, pretul atingand cel mai mare nivel din ultimii doi ani si jumatate, impactul cel mai mare avandu-l razboiul din Libia.

In speranta unor castiguri rapide, multi investitori se reped sa investeasca in aceasta piata, dominata, de altfel, de investitorii pe termen scurt.

Iata cateva motive pentru care nu ar trebui sa investiti in petrol, potrivit specialistilor Investopedia:

Furnizarea

Cresterea investitiilor in explorare si dezvoltare va conduce, in cele din urma, la un surplus de petrol pe piata, cred analistii. Chiar daca, in prezent, unele voci sustin ca niciodata oferta nu va fi de ajuns sa acopere cererea din partea tarilor emergente, pe masura ce si cererea se va mai diminua, acest lucru se va intampla.

Conjunctura

Pretul petrolului este extrem de sensibil la evenimentele zilei. Astfel, poate trece de la o extrema la alta intr-o perioada relativ scurta de timp, in functie de ceea ce se intampla in mediul politic si economic mondial.

Asteptari prea mari

Majoritatea investitorilor au asteptari foarte mari cu privire la randamentul investitiilor in petrol, precum si al altor marfuri. Potrivit unui sondaj efectuat deBarclays capital, 28 la suta din investitori se asteapta la un randament de 10 la suta in fiecare an, pe o perioada de cinci ani. Alti 60% spera la un randament cuprins intre 6 – 10% pe an, in aceeasi perioada.

Manipularea pietei

Desi nu exista dovezi clare, multe voci sustin ca piata petrolului poate fi manipulata de speculatori si alti jucatori mari. In ciuda reglementarilor impuse de guverne tocmai pentru a impiedica astfel de speculatii, ca si in cazul pietelor valutare, acestea continua sa existe.

Teorii investitionale slabe

Teoria care sustine investitiile in petrol si alte marfuri spune ca majorarea cererii din China si alte economii emergente va mentine pretul ridicat. Insa acest punct de vedere este fragil si prea simplu, potrivit specialistilor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,546FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente