Plasticul, hartia si sticla trebuie colectate separat, in containere de culori diferite, si, ulterior, reciclate pentru a economisi energie si resurse naturale.
Sticla – Cioburile de sticla constituie un material de inlocuire a materiilor prime. Cioburile produse de fabricile de sticla se folosesc integral in fabricatie, in industria sticlariei. Sticla are nevoie de 1.000.000 de ani pentru a se descompune in bucatele mici. Prin reciclarea unei tone de sticla se economisesc 1,2 tone de materii prime. Sticla poate fi reciclata la nesfarsit fara sa isi piarda din calitati.
Plasticul – Descompunerea naturala a plasticului in mediul inconjurator necesita peste 500 de ani. Cu fiecare tona de plastic reciclat se economisesc intre 700 si 800 de kilograme de petrol brut. Din zece peturi reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru patrat de covor. Din 50 de peturi se poate face un pulover. Reciclarea plasticului reduce consumul de apa si reduce generarea de CO2 de 2,5 ori.
Hartia – La tiparirea unui cotidian de mare tiraj se folosesc 3.000 de metri cubi de lemn, adica 1.500 de arbori cu o varsta de 50 de ani. Ziarele contin hartie reciclata in proportie de 50%. Este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hartie. Fiecare tona de hartie reciclata poate salva 17 copaci. Hartia si cartonul pot fi reciclate doar de zece ori.
Ce se poate colecta selectiv, in containere de culori diferite?
Plasticul, in containerul galben – Recipiente de plastic pentru bauturi si cele ale produselor lactate. Recipientele produselor cosmetice si detergentilor. Caserole de plastic si polistiren. Pungi de plastic.
Hartia, in containerul albastru – Ambalajele de hartie si carton. Cutii de carton pentru bauturi.
Sticla, in containerul verde – Recipiente din sticla provenite de la bauturi si produse alimentare.
Nu se colecteaza selectiv: geamuri, oglinzi, ghivece, becuri, pahare, acestea nefiind ambalaje.
Cum colectam selectiv?
– Inainte de a colecta hartia sau cartonul, indepartati agrafele, capsele, copertile de plastic sau oricare alt corp care nu este din hartie.
– Sticla din care sunt facute vasele de bucatarie si vesela in general nu este reciclabila deoarece compozitia lor chimica difera de sticla folosita pentru ambalaje. Se arunca in pubela de gunoi menajer.
– Ambalajele din plastic se predau clatite si se turtesc pentru economisirea spatiului de depozitare. Etichetele de hartie trebuie indepartate.
Sursa: Adevarul