Decizia finala privind Rosia Montana apartine Romaniei, nu CE

Decizia finala privind Rosia Montana apartine Romaniei, nu CE

Decizia finala asupra proiectului minier de la Rosia Montana apartine statului roman si nu Comisiei Europene, a aratat, joi, comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, la finalul unei intrevederi cu ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, informeaza Agerpres.
‘Decizia referitoare la proiectul minier de la Rosia Montana apartine autoritatilor romane, dar aceasta trebuie sa respecte intru-totul legislatia europeana de mediu. Sa nu uitam de accidentul care s-a produs in urma cu ceva timp la dumneavoastra in tara /exploatarea de la Baia Mare, n.r./, iar, din acest punct de vedere, trebuie sa facem tot posibilul sa invatam’, a mentionat Potocnik.
Oficialul european a precizat ca, pana la decizia finala, este nevoie de parcurgerea unor pasi firesti si ca un lucru important se refera la monitorizarea regulata a unui astfel de proiect.
‘Este absoluta nevoie de parcurgerea unor pasi si cred ca este extrem de important ca acest tip de proiecte sa fie cu regularitate monitorizat, inspectat si totul sa fie sigur si sub control. Repet, insa, decizia sta in mainile statului roman, nu a Comisiei Europene. Comisia doar ia act, iar daca are ceva de spus, va spune’, a subliniat comisarul european pentru mediu.
La finele lunii iulie 2012, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, declara ca Executivul va decide desecretizarea licentei de exploatare pentru Rosia Montana in baza unei solicitari scrise a Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale /ANRM/, insa trebuie sa existe si acordul investitorului.
Intr-un punct de vedere oficial, remis AGERPRES, compania Rosia Montana Gold Corporation /RMGC/ a precizat ca desecretizarea contractului de licenta pentru proiectul minier de la Rosia Montana va fi posibila numai daca statul roman va modifica legea care clasifica aceste informatii.

RMGC a fost infiintata in anul 1997, in judetul Alba, in care actionari sunt compania miniera de stat Minvest Deva – cu 19,31% si Gabriel Resources – cu 80,69%.

Compania urmeaza sa dezvolte cea mai moderna mina din Romania, la Rosia Montana, propunandu-si sa extraga aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente