Rovana Plumb: Cerem in instanta anularea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej

Rovana Plumb: Cerem in instanta anularea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat ca ministerul va depune marti, la Curtea de Apel Bucuresti, cererea de anulare a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej, precizand ca a solicitat cercetarea persoanelor responsabile de semnarea acestui acord “total ilegal”, relateaza Mediafax.

Rovana Plumb a spus ca va organiza marti o conferinta de presa pe acest subiect si ca a sesizat Comisia de disciplina a Ministerului Mediului, pentru a cerceta persoanele responsabile de semnarea acestui acord, pe care l-a numit “total ilegal”.

Ministrul Rovana Plumb a facut aceste declaratii dupa intalnirea cu comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Mediului, Rovana Plumb, sa prezinte in sedinta de guvern situatia exploatatiei miniere de la Certej si sa ia masuri pentru respectarea reglementarilor de mediu, sustinand ca problemele sunt generate de fosta guvernare PDL, care “pentru spaga da orice”.

Proiectul minier propus la Certej (judetul Hunedoara) de catre compania canadiana Eldorado Gold Corporation prin intermediul societatii Deva Gold a primit acordul de mediu din partea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara.

Potrivit unor informatii prezentate de organizatiile de mediu, proiectul minier de la Certej, care ocupa o suprafata de 456 hectare, presupune procesarea a 45 milioane tone de minereu – cu o concentratie de 1,8 grame de aur pe tona de minereu – si utilizarea unei cantitati de cianura de sodiu de 1653 tone pe an, timp de 16 ani. Ca si in cazul proiectului Rosia Montana, reziduurile rezultate dupa prelucrare, inclusiv cele cu cianura si metale grele, vor fi depozitate intr-un iaz de decantare in aer liber cu o suprafata totala de 63 de hectare.

In sedinta de miercuri a Guvernului, premierul Ponta cerut ca ministrul Mediului sa explice “ce s-a intamplat la Certej” si a afirmat ca guvernarea PDL ar fi luat “spaga” in acest caz.

“Doamna ministru, in cursul sedintei o sa va rog sa ne informati despre ce s-a intamplat la Certej. Asta inseamna sa guvernezi cu oamenii PDL-ului, nu? PDL, cand e vorba de o spaga, ei dau orice. Va rog sa luati masuri imediat si sa ne propuneti pe cat posibil. Cine e cu PDL sa mearga la PDL si sa isi ia banii acolo, nu pe spinarea Romaniei si nu pe spinarea nerespectarii reglementarilor noastre privind protectia mediului”, a afirmat Ponta.

Ministrul Mediului a dispus verificarea de urgenta a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej.

De asemenea, ministrul a cerut conducerii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului demiterea directorului executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara, pentru ca nu a informat autoritatea de mediu in legatura cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, avand in vedere ca este vorba de un obiectiv de interes national si international.

Directorul Agentiei Regionale de Mediu Timisoara, Gabriela Lambrino, a declarat ca agentia a urmat toti pasii inaintea emiterii acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej, iar legislatia nu prevede informarea autoritatii de mediu in astfel de cazuri.

Mai mult, Gabriela Lambrino a spus ca nu sunt motive pentru a fi demisa si ca nu intentioneaza nici sa demisioneze din functie.

Gabriela Lambrino a specificat ca decizia finala in privinta acordului de mediu pentru exploatarea miniera de la Certej a fost luata la Deva, la inceputul lunii iunie, in prezenta Georgetei Barabas, actual consilier al ministrului Mediului.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente