Decizia OPEC urca din nou petrolul

0
334

OPEC a decis, in cadrul sedintei de ieri, sa nu majoreze nivelul productiei, solicitare reluata cu insistenta, in ultimele saptamani, de catre marii consumatori mondiali, care vad in aceasta unica solutie la problema cresterii constante a pretului petrolului, informeaza Reuters.

Timpul scurt in care a fost luata decizia, o ora, indica faptul ca aceasta a avut la baza un puternic consens anterior, pe care, de altfel, declaratiile reprezentantilor mai multor membri ai cartelului il lasau, inca de luni, sa se inteleaga. „OPEC considera ca raportul dintre cerere si oferta este echilibrat si, de aceea, nu este nevoie de o sporire a productiei de petrol”, a declarat ministrul iranian al Petrolului, Gholamhossein Nozari.

Totusi, daca votul negativ al unor tari precum Iran, Algeria, Venezuela sau Libia era de asteptat, cel al Arabiei Saudite pare totusi surprinzator, mai ales ca aceasta anuntase, practic, o crestere a productiei proprii cu 2,7%, luna trecuta. „Nu am observat, deocamdata, nimic care sa justifice o crestere sau o diminuare”, a declarat ministrul saudit al Petrolului, Ali Naimi. In urma publicarii deciziei OPEC, pretul petrolului a crescut la NYMEX cu 1,70 de dolari, ajungand la 90,1 dolari per baril, aceasta dupa ce, in ultimele doua saptamani, asteptarile traderilor in legatura cu eventualitatea unei majorari a productiei de catre membrii cartelului au dus la o scadere de 11 dolari.

Sursa: Standard

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.