Suprafata fondului forestier din Romania a crescut anul trecut, cu 0,1% fata de 2011, la 6,52 milioane de hectare! La prima vedere, pare o informatie neverosimila, in contextul despaduririlor masive la care a fost supus fondul forestier autohton in ultimii ani.
Stirea este data insa chiar de Institutul National de Statistica (INS), drept pentru care ar fi de dorit sa nu punem la indoiala acest procent pozitiv, chiar daca vorbim de o crestere infima. Pe de alta parte insa, raportarile din statisticile oficiale, conform carora am avea mai multe paduri decat in urma cu zece ani, sunt contrazise chiar de responsabilul guvernamental al domeniului, doamna ministru delegat Lucia Varga, care recunoaste deschis ca datele oficiale nu coincid cu realitatea din teren!
Situatia dezastruoasa in care se afla in prezent fondul forestier al Romaniei este o consecinta directa a lipsei de implicare a guvernelor de dupa 1990 in stoparea fenomenelor despaduririlor si defrisarilor. Nici un Guvern nu a reusit pana acum sa faca ordine si sa pedepseasca autorii comiterii acestui jaf national al aurului verde, extrem de bine pazit si conservat in tarile civilizate. Este nefiresc si faptul ca la aceasta ora Romania nu are nici macar o inventariere precisa a suprafetelor de teren care au mai rezistat acoperite cu paduri.
Raportarile oficiale sunt contrazise nu numai de ministrul Varga, ci si de organizatiile internationale care monitorizeaza starea padurilor romanesti. Astfel, un recent studiu Greenpeace arata fara echivoc ca Romania risca sa ramana fara padure in urmatorii zece ani, fapt cu consecinte dintre cele mai dramatice, atat pentru viitorul natiunii, cat si pentru dezvoltarea economiei. Organizatia atrage atentia ca in fiecare an dispar 28.000 de hectare de padure, iar in fiecare ora sunt retezate trei hectare! Pe locurile unde lemnul este ras de pe fata pamantului nu se mai planteaza nimic in schimb, iar sute si mii de hectare ale frumosilor nostri munti raman schilodite de-a pururi.
In ciuda gravitatii situatiei, este de salutat ca premierul Victor Ponta incurajeaza demersurile Ministerului de resort pentru elaborarea solutiilor necesare
in vederea inaspririi legislatiei in domeniu. Acestea sunt absolut necesare, diminuarea taierilor masive urmand sa conduca la reducerea inundatiilor produse din cauza defrisarilor necontrolate. Guvernul USL trebuie sa opreasca jaful national amintit, in conditiile in care Romania a pierdut peste cinci miliarde de euro din cauza taierilor ilegale de paduri din ultimele doua decenii.
O legislatie mai dura in domeniu se impune imperativ, avand in vedere starea de fapt dramatica existenta in toata tara, dar si in judetul pe care-l reprezint, Maramures. In raspunsul primit recent la o interpelare adresata Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, doamna ministru delegat Lucia Varga a precizat ca doar 8 (opt) dosare au fost finalizate din cele 139 de fapte de taieri ilegale constatate in anul 2012 ca infractiuni silvice comise pe raza judetului Maramures! Sapte din cele opt dosare au fost finalizate prin neinceperea urmaririi penale, doar unul fiind trimis efectiv in judecata. De aici rezulta un grad de instrumentare de 5,8% si un procent de trimitere in judecata de doar 0,7%!!!
Si din acest exemplu rezulta ca este evident ca gestionarea padurilor din Romania trebuie sa constituie un sector arondat sigurantei nationale. Tocmai din aceasta cauza se impune ca modificarea Constitutiei Romaniei sa prevada expres si administrarea padurilor statului in conformitate cu prevederile de siguranta nationala. Poate astfel vom reusi sa responsabilizam pe toata lumea, de la angajatii ocoalelor silvice la administratorii privati si pana la simplii cetateni sa nu mai distruga sistematic ceea ce altii ocrotesc cu sfintenie, aurul verde al romanilor!