DEEE, campanie dubioasa

Craiovenii au platit pana acum milioane de lei ca taxa verde la cumpararea produselor electrice, insa nici un ban nu a fost alocat campaniei de reciclare a deseurilor electrocasnice.

In vreme ce magazinele din Craiova au incasat si virat la fondul de mediu, in ultimele zece luni, cateva milioane de lei cu titlul de taxa verde la vanzarea produselor electronice si electrocasnice, pentru campania de colectare si reciclare a deseurilor electrice (DEEE), din Banie nu a fost alocat nici un leu. Asta, desi taxa verde este perceputa in scopul reducerii poluarii mediului, prin reciclarea acestor DEEE. Reprezentantii societatilor craiovene implicate in recuperarea gunoaielor periculoase au declarat ieri ca nu au primit nici un ban si ca nici nu au fost anuntati daca si cand vreuna dintre asociatiile autorizate la nivel national vor veni sa le ridice DEEE din depozite. Sumele cheltuite de societati, de la declansarea campaniei, octombrie 2007 – pana in prezent, nu sunt semnificative, dar, fiindca din taxa verde nu au fost platite nici macar acestea, ridica mari semne de intrebare. „Noi am cheltuit pana acum in jur de 10.000 de lei. Nu ne plangem ca nu ne-au fost inca decontate serviciile, dar nu stim ce se va intampla de acum inainte. Teoretic, intr-o buna zi trebuie sa vina un colector si sa ia tonele de deseuri pe care le avem in depozit. Cand va fi asta, nu avem idee. Daca totusi se va intampla, noua nici atunci nu ne va da cineva acesti bani”, a declarat Dumitru Ghenea, directorul REMAT SA. Raspuns aproape identic am primit de la directoarea economica a firmei 3 R SA. Delegatul Primariei Craiova in aceasta campanie, Serviciul Public de Salubritate, este la fel de neinformat. „Noi suntem angrenati doar in colectare, nu si in depozitare, fiindca nu suntem autorizati. Pana acum nu am cheltuit decat vreo 2.000 de lei, dar devizele pentru aceasta campanie nu pot fi decontate ca activitate de salubrizare. Asa ca nu stim cand vor fi platite aceste lucrari”, a afirmat Sorin Ciobanu, directorul Salubritatii.

Inca o tura

In cele sase campanii organizate pana acum in Craiova au fost stranse aproape 25 de tone DEEE, adica sub 100 de grame pe cap de locuitor, fata de tinta stabilita la nivel national pentru 30 aprilie 2008, de trei kilograme de fiecare locuitor. Potrivit raspunzatorilor, esecul este cauzat de dezinteresul craiovenilor si de interesul exagerat al romilor pentru harburile pe care oamenii le scot in strada in zilele de campanie. Pana la termen mai este timp de o raita, care va fi organizata maine, intre orele 8.00 – 10.00. Primaria ii invita pe craioveni sa-si scoata vechiturile electrice langa rampele de gunoi sau in fata curtii, de unde transportatorii urmeaza sa le ridice. Municipalitatea promite ca va interveni la solicitarile celor care nu se pot deplasa, daca acestia suna la numarul de telefon 0251/422.733.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *