Delfinii isi pot recunoaste confratii si dupa 20 de ani de despartire

Remus Cernea propune un proiect de lege prin care delfinii s? fie recunoscu?i drept persoane non-umane
Delfinii isi pot recunoaste confratii si dupa 20 de ani de despartire
Delfinii isi pot recunoaste confratii si dupa 20 de ani de despartire

Delfinii isi pot recunoaste confratii si dupa 20 de ani de despartire, arata un studiu publicat miercuri, care spune ca acest mamifer marin ar avea cea mai lunga memorie sociala din randul animalelor.

„Si despre elefanti se spune ca nu isi uita niciodata confratii, insa reputatia lor se bazeaza doar pe „dovezi anecdotice”, arata autorul studiului, Jason Bruck de la Universitatea din Chicago (Statele Unite), citat de AFP, scrie Agerpres.

Cercetarile lui s-au ocupat de recunoasterea pe termen lung de catre delfini a semnaturii personale, un fluierat caracteristic care reprezinta un fel de nume si care face ca fiecare exemplar sa fie imediat recunoscut de ai sai. Biologul a incercat sa afle daca delfinii pastreaza in memorie semnatura unui confrate de care sunt despartiti de multa vreme.

Studiul s-a desfasurat pe 43 de delfini din sase parcuri zoologice sau acvatice diferite din Brookfiled (aproape de Chicago). Cele sase unitati au schimbat de-a lungul anilor animalele intre ele, observandu-le insa in mod integrat. In cadrul experimentului, delfinii au ascultat inregistrari cu fluieraturi ale confratilor lor. S-a observat ca au reactionat mai mult la fluieraturi familiare, adica ale delfinilor cu care fusesera in contact, chiar cu multi ani inainte.

„Cand aud un delfin pe care il cunosc, se apropie repede de portavoce”, spune Jason Bruck. „Uneori se invart, fluiera si incearca sa obtina un raspuns”, adauga el, mentionand cazul delfinilor Allie si Bailey, care aveau doi si patru ani cand erau impreuna la Dolphin Connection (Florida). Allie se afla la parcul zoo din Brookfield, iar Bailey, la Dolphin Quest din Bermude. La 20 de ani si jumatate de cand s-au vazut ultima oara, Bailey o recunoaste pe Allie.

Potrivit cercetatorului – rezultatele studiului sau sunt publicate in revista „Proceedings B” a Societatii Regale Britanice -, delfinul are un nivel de recunoastere „comparabil cu memoria sociala a omului”. Acest tip de recunoastere ar putea fi chiar mai durabil la delfin decat la om, arata Bruck, pentru ca fluieratul delfinului ramane neschimbat cateva decenii, in timp ce figura umana se modifica pe parcursul timpului.

Nu se stie in schimb de ce delfinii au o memorie sociala atat de lunga. In libertate, ei au o speranta de viata medie de 20 de ani, insa unele exemplare traiesc si 45 de ani si chiar mai mult, incheie AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *