Delfinii mor in Marea Neagra, din cauza sonarelor militare, sustin specialistii in explorari marine

Expertii sustin ca delfinii esueaza pe plaja din cauza exercitiilor militare sau a pescarilor de calcani. Specialistii in explorari marine spun ca delfinii care ajung la mal au probleme cu orientarea si sunt epuizati din cauza undelor emise de sonarele folosite de navele militare.delfini

Specialistii de la Societatea de Explorari Marine “Grigore Antipa” suspecteaza ca exercitiile militare ce au avut loc in Marea Neagra in lunile iunie – iulie au cauzat moartea delfinilor.

“Erau epuizati, stresati, nemancati. Ajung astfel cand intra in raza unui sonar de inalta frecventa, de tipul celor folosite de armata. Sonarul provoaca microleziuni ale organului de orientare, ce se afla in fruntea delfinului. In astfel de cazuri, mamiferele supravietuiesc doar daca sunt hranite si numai atunci cand primesc mancare din mana omului”, a declarat pentru Adevarul Razvan Popescu Mirceni, directorul Societatii de Explorari Marine “Grigore Antipa” din Constanta.

Interzicerea efectuarii exercitiilor militare intr-o anumita perioada nu este posibila. Un studiu pe delfinii din Marea Neagra ar costa 1.400.000 de euro. Cercetatorii ar afla in urma acestor cercetari care este perioda de migratie a delfinilor.

Nici Simion Nicolaev, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Marina din Constanta, nu exclude exercitiile militare de pe lista fenomenelor care provoaca moartea delfinilor.

Capitanul comandor Mugurel Pascu, responsabil cu relatiile publice la Statul Major al Fortelor Navale, a precizat: “Atat timp cat nu vin cu o demonstratie stiintifica, realista, e periculos sa vorbim. Si noi facem aplicatii de zeci de ani, iar tehnica noastra nu s-a schimbat foarte mult. Ma mira ca vin tocmai acum cu astfel de acuzatii”.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,195FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente