Deliciu din 10 aditivi

1
728

Bautura racoritoare Fruttia Delicio Portocale este un produs care consumat in cantitati mari afecteaza serios sanatatea tractusului gastrointestinal.
bautura cu aditivi

In compozitia bauturii Fruttia Delicio Portocale intra o cantitate mare de stabilizatori care au o serie de efecte adverse asupra stomacului. Guma de ester (cu denumirea corecta esteri glicerici ai rasinilor de lemn) se obtine cu solventi din lemnul de pin asupra caruia nu s-a facut o evaluare definitiva din punct de vedere toxicologic. Totusi studiile facute pe animale au aratat ca poate modifica dimensiunile ficatului, iar pentru unii cobai consumul zilnic a fost fatal. Celuloza (carboximetil celuloza) poate provoca diverse tulburari digestive, iar animalele carora li s-a administrat aceasta substanta au dezvoltat tumori. Guma arabica provoaca alergii, iar guma xanthan im-piedica absorbtia lipidelor si a sarurilor minerale. Efecte adverse au si colorantii folositi, in special E160f. Acestia nu au fost suficient cercetati, iar o apreciere definitiva nu este posibila, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Cei doi conservanti utilizati pot provoca alergii si pot inteti crizele de astm. Mai mult, benzoatul de sodiu duce la modificari ale ADN-ului, producand in cazul unui consum cronic diverse tipuri de cancer.

MULT ZAHAR, PUTINE PORTOCALE
Pe langa acesti aditivi, produsul analizat contine si o cantitate foarte mare de glucide cu absorbtie rapida si index glicemic ridicat – zahar. Studiile recente au scos in evidenta faptul ca aceasta este hrana preferata a celulelor canceroase. Chiar daca pe eticheta sunt reprezentate portocale, consumatorul trebuie sa fie foarte atent pentru ca fructele nu reprezinta decat o mica parte din ingredientele produsului. Pentru ca bautura sa miroasa totusi a portocale au fost folosite arome, despre care producatorul nu specifica daca sunt sau nu naturale. Avand in vedere aceasta compozitie, specialistul ne spune ca produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, alergicilor, astmaticilor, celor cu afectiuni ale tractusului digestiv, hepatice, renale, dermatologice, bolnavilor de cancer. Diabeticii vor tine cont de cantitatea de glucide.

Ingrediente
Apa, zahar, suc de portocale din concentrat min. 5%, acidifiant acid citric E330, stabilizatori gume de ester E445, de celuloza E466, arabica E414 si xanthan E415, aroma, coloranti beta caroten E160 si beta-apocarotenal-8 E160f, conservanti benzoat de sodiu E211 si sorbat de potasiu E202, vitamina C E301. CONTINUT MEDIU in substante nutritive/100 ml: proteine <0,1 g, glucide 11,0 g, lipide <0,1 g, valoare energetica medie la 100 ml 42 kcal/ 179kj, continut de vitamina C la 100 g 10 mg, 16,6% din DZR Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.