Delta Dunarii si UE

0
376
Delta Dunarii si UE
Delta Dunarii si UE

Uniunea Europeana este un organism supranational care functioneaza in felul urmator (pe intelesul tuturor): aduna bani de la statele membre si apoi ii redistribuie unde e nevoie de ei. Cine stie sa ceara, primeste. Cine are nevoie de ei, ii primeste. Cine e dispus sa isi riste propriile finante intr-o afacere din care beneficiaza intreaga comunitate, primeste restul de la UE. In acest scop, pentru dezvoltarea regionala se aloca prin fondurile de coeziune o caruta de bani care, pe parcursul a sapte ani (2007-2013) sunt alocati dezvoltarii unor anumite zone din UE. Motivul pentru care dintr-o data a devenit important pentru noi este ca acu vreo doua zile s-a adoptat Strategia UE pentru regiunea Dunarii. Exact, dezvoltarea regionala va veni (in cele din urma) si pe la noi prin ograda. 100 de miliarde de euro sunt pregatiti pentru a fi investiti in cei 3000 de kilometri ai Dunarii. 115 milioane de locuitori (cam un sfert din populatia UE). De ce? Pai pentru ca fauna si flora sunt amenintate (mie-mi spun? nu a ramas aproape nimic din Delta), ca transportul fluvial este prost organizat (sase ore de la Tulcea la Sulina intr-un vapor incarcat la 200 % capacitate), lipsa surselor de energie, dezvoltare socio-economica inegala (adica la Viena se petrece mai bine decat la noi), probleme de securitate, educatie, cercetare si altele de acest gen.
In acest scop vom organiza (noi – plural implicarii implicite – adica UE) transportul pe Dunare, vom crea o retea de parcuri si spatii naturale protejate, vom atrage turisti responsabili (nu ca proprietarii salupelor care trec cu 80 km la ora in Delta).
Pentru mai multe informatii (plus ca, pe de-o parte, va mai exersati un pic engleza si, pe de alta, vedeti cum se face propaganda UE), va recomand cu caldura filmuletul de mai jos. Partea care ne intereseaza incepe pe la minutul 4.33 – (vom primi cadou un nou pod intre Calafat si Vidin – 106 milioane euro, gata in 2012, cu doua benzi pe sensul de mers si o cale ferata in mijloc). Deocamdata atat.

Filmuletul e aici:
http://ec.europa.eu/regional_policy/cooperation/danube/index_en.htm

Planul de actiune poate fi gasit aici (in engleza, pentru ca e prea proaspat si nu a fost inca tradus in limba noastra stramoseasca)
http://ec.europa.eu/regional_policy/cooperation/danube/documents/communication/action_plan_danube.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.