Deocamdata, cel mai inalt copac din lume: cat de mult mai poate creste acest conifer?

0
258
20 de brazi au fost puşi la pămînt de-a lungul bulevardului ce traversează oraşul Fagaras
Deocamdata, cel mai inalt copac din lume: cat de mult mai poate creste acest conifer?

Conform biologilor de la Universitatea Northern Arizona, limita de inaltime pentru arbori este undeva intre 122-130 metri, cu vreo 15 metri mai inalti decat cei mai mari arbori din lume, in prezent.

Cel mai inalt copac din lume este un conifer din nordul Californiei, care masoara 115 metri inaltime, scrie site-ul io9 . Pentru a ajunge la o asemenea inaltime, copacul trebuie sa fi aparut in urma cu mai bine de 400 de ani, estimeaza specialistii. Intrebarea care se pune este cat de mult poate sa mai creasca acest conifer? Conform biologilor de Universitatea Northern Arizona, limita de inaltime pentru arbori este undeva intre 122-130 metri, cu vreo 15 metri mai inalti decat cei mai mari arbori de care se stie astazi in lume. Biologii spun ca este probabil ca arbori si mai inalti sa fi existat in trecut, dar au fost taiati.

Un arbore creste atat de inalt pentru a putea capta cat mai multa lumina de la soare. Cu cat arborii sunt mai apropiati, cu atat vor creste mai inalti pentru a ajunge la razele soarelui. Daca nu ar exista forta gravitationala, acesti copaci nu s-ar opri din crestere. Cu cat sunt mai inalti, cu atat le este mai greu sa transporte apa pana la frunzele din varf. Arborii nu mai cresc in inaltime atunci cand energia de care au nevoie ca sa transporte apa zeci de metri pana in varf este mult prea mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.