Deputatii conservatori vor merge vineri, 6 septembrie, la Rosia Montana

Deputatii conservatori vor merge vineri, 6 septembrie, la Rosia Montana
Deputatii conservatori vor merge vineri, 6 septembrie, la Rosia Montana

Deputatii conservatori vor merge vineri, 6 septembrie, la Rosia Montana, pentru discutii cu ONG-urile de mediu, cu reprezentantii minerilor si ai localnicilor.

Excursia de documentare se face in vederea luarii unei decizii obiective si informate, tinand cont ca Parlamentul trebuie sa voteze proiectul avizat de Guvern ce permite exploatarea zacamintelor de la Rosia Montana.

„PC a stabilit principiul «fiecare parlamentar voteaza conform constiintei» in chestiunea Rosia Montana, asigurand in acest scop un cat mai larg acces la informatii pentru deputati si senatori. Parlamentarii conservatori vor fi incurajati sa isi anunte public intentia de vot, multi dintre ei facand-o deja – conturandu-se o majoritate solida care intentioneaza sa voteze impotriva exploatarii cu cianuri”, au aratat reprezentantii partidului.

Deputatul maramuresean Cornelia Negrut s-a pronuntat deja pe tema Rosia Montana, insa nu intr-un mod transant. In opinia ei, „romanii ar trebui consultati intr-un mod sau altul in legatura cu viitorul investitiei” RMGC.

„Cred ca ar fi nevoie de o mai mare transparenta din partea Guvernului pentru a informa populatia Romaniei despre beneficiile concrete pe care statul le-ar obtine in urma exploatarii aurului si celorlalte metale pretioase din Apuseni. Trebuie sa fim atentii cu totii, deoarece exista pericolul ca evolutia proiectului sa fie influentata de trendul politic. Probabil ca statul roman ar fi putut negocia mult mai bine si mai avantajos contractul cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), privind exploatarea aurului in Muntii Apuseni. Pe de alta parte, sunt convinsa ca Executivul va gestiona corespunzator situatia de nemultumire creata in urma emiterii proiectului legislativ referitor la investitia de la Rosia Montana”, a precizat Cornelia Negrut, careia vizita de lucru in zona poate sa ii clarifice ideile, dar mai ales sa o ajute sa isi raspunda la intrebarile legate de proiect.

„In opinia mea, neclaritatile celor care se pronunta pro sau contra investitiei din Muntii Apuseni trebuie sa raspunda la doua intrebari de baza. Mai exact, suntem sau nu de acord cu folosirea cianurilor in procesul de extractie, pe de o parte, si, pe de alta parte, suntem sau nu de acord cu procentul pe care il va obtine Romania in urma investitiei. Cred ca la aceste doua intrebari trebuie sa raspunda atat guvernantii, cat si specialistii in domeniu, dar si cei care se opun vehement proiectului”, a mai adaugat deputatul PC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *