Ingrasamant ecologic din reziduuri de pe conducte, cel mai nou plan al Companiei de Apa Oradea

0
450
Îngr???mânt ecologic din reziduuri de pe conducte, cel mai nou plan al Companiei de Ap? Oradea
Îngrăşământ ecologic din reziduuri de pe conducte, cel mai nou plan al Companiei de Apă Oradea
Ingrasamant ecologic din reziduuri de pe conducte, cel mai nou plan al Companiei de Apa Oradea
Ingrasamant ecologic din reziduuri de pe conducte, cel mai nou plan al Companiei de Apa Oradea

Namolul din conducte se poate transforma in ingrasamant ecologic: este cel mai nou plan al autoritatilor de la Compania de Apa din Oradea, care vor sa vanda namolul colectat in statiile de decantare sau din reteaua de apa. Tratate, reziduurile pot fi utilizate cu succes in agricultura.

Compania de Apa Bihor vrea sa investeasca peste 20 de milioane de euro din fonduri europene in statia de epurare a orasului Oradea. Investitia presupune si o activitate de colectare a reziduurilor care se depun sub forma de namol in retelele de canalizare si sunt tratate apoi in statia de epurare. Concret, din namol sunt extrase metalele grele, fosforul, azotul si grasimile, acesta devenind fertilizant ecologic bun pentru agricultura.

Namolul contine elemente organice benefice plantelor in cantitate mare, iar in urma purificarii nu prezinta nici un pericol bacteriologic.

Reprezentantii companiei au gasit deja fermierii dispusi sa achizitioneze namolul. „Avem o forma de precontract pentru a putea utiliza namol in agricultura, avem buletine de analiza care certifica calitatea”, da asigurari Gheorghe Popa, directorul tehnic al Companiei de Apa Oradea.

In fiecare zi, din canalele orasului se aduna 15 tone de namol biologic fertil pentru terenurile agricole. Compania de Apa il ofera gratuit, iar agricultorii spun ca un astfel de produs va ajuta la cresterea recoltelor.

„Stie toata lumea ca tot Bihorul 70% este podzol de padure, sol acid ce trebuie ajutat cu fertilizare sustinuta ca sa obtii productie”, spune Dorin Hodisan, agricultor.

In prezent, namolul biologic devenit fertilizator este deshidratat in proportie de 15%. Compania de Apa vrea sa continue investitia pentru ca, de anul viitor, namolul uscat sa reprezinte 35% din cantitatea colectata.

In unele tari ale Uniunii Europene, namolul rezultat in urma filtrarii apei este folosit si in industria cimentului sau combustibil pentru termocentrale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.