Declaratie politica a deputatului PP-DD de Braila, Marioara NISTOR: De ce voi vota impotriva proiectului Rosia Montana?

0
454
Declaratie politica a deputatului PP-DD de Braila, Marioara NISTOR: De ce voi vota împotriva proiectului Rosia Montana?
Declaratie politica a deputatului PP-DD de Braila, Marioara NISTOR: De ce voi vota impotriva proiectului Rosia Montana?
Declaratie politica a deputatului PP-DD de Braila, Marioara NISTOR: De ce voi vota impotriva proiectului Rosia Montana?

Referitor la proiectul investitiei de la Rosia Montana, avizat de Executiv, personal ma voi pronunta impotriva realizarii acestuia. In consecinta, voi vota contra, din mai multe motive obiective.

In primul rand, pentru faptul ca veniturile ce vor reveni statului roman in urma unei potentiale exploatari a aurului din Muntii Apuseni sunt infime raportat la castigurile ce urmeaza sa fie obtinute de firma canadiana. In al doilea rand, locurile de munca nou create in zona nu vor putea contracara dezastrul ecologic si social care va ramane in Apuseni dupa extragerea aurului.

Nu in ultimul rand, utilizarea cianurii in procesul de extractie este nociva pentru populatie, iar romanii nu trebuie sa fie «mai catolici decat Papa» din acest punct de vedere, deoarece in prezent foarte putine tari din lume mai folosesc tehnologia respectiva. Este extrem de relevanta realitatea conform careia in toate tarile Uniunii Europene, respectiv in toata industria miniera din Europa, se utilizeaza circa 1.000 tone de cianuri, iar la Rosia Montana se doreste utilizarea a 13.000 tone de cianuri anual!

In plus, investitorii doresc escavarea a 500 milioane tone de steril in urma utilizarii cianurilor. Vor fi rasi efectiv de pe fata pamantului patru munti si se va sapa pe o adancime de 400 de metri, creandu-se un crater gigantic vizibil si de pe luna de 8 kilometri diametru. In urma explorarii, Muntii Apuseni vor ramane de-a pururi cu un lac de cianuri, care va contine 215 milioane de metri cubi cianuri, si cu un baraj ce trebuie sa reziste pentru eternitate.

Un alt „amanunt” dubios din acest proiect este acela ca pentru operatiunile de ecologizare si supraveghere post-exploatare investitorii pun la bataie doar 150 milioane euro, in conditiile in care Agentia de Mediu a SUA evalueaza aceste costuri la suma de 2.6 miliarde dolari.

Punctul meu de vedere este ca parlamentarii, indiferent de culoarea politica, trebuie sa respinga prin vot acest proiect, care, sa ne reamintim, nu este agreat nici de conducerea Uniunii Europene.

Sustin ca trebuie organizat un referendum national pe acest subiect, deoarece totii romanii care au mai ramas in Romania trebuie sa isi exprime pozitia fata de bogatiile pamantului nostru, care nu apartin niciunui premier, niciunui guvern, ci tuturor oamenilor din aceasta tara.

Deputat PP-DD de Braila,
Marioara NISTOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.