Descoperire uriasa de petrol in Marea Nordului

Descoperire uriasa de petrol in Marea Nordului

Compania petroliera norvegiana Statoil si-a marit enorm rezervele, o data cu ceea ce ar reprezenta cea mai mare descoperire din platforma continentala a Marii Nordului din ultimii 30 de ani, in valoare de 40 miliarde de dolari.

Cele doua descoperiri – Aldous si Avaldsnes – s-au dovedit a fi interconectate si contin intre 80 si 192 miliarde de litri de petrol, mult mai mult decat cifra prevazuta, potrivit presei internationale.

Statoil detine 40% din fiecare si este operator pentru Aldous.

Tim Dodson, vicepresedintele departamentului de explorare al companiei, a declarat ca dubla descoperire este una gigant. El a spus ca Norvegia nu a cunoscut ceva similar din anii ’80 si ca platforma continentala a Norvegiei ramane in continuare o sursa de baza pentru titeiul brut.

Un analist petrolier din Oslo a declarat ca valoarea bruta a descoperirilor ar putea fi de 40 miliarde de dolari si ca rezervele de petrol cunoscute si recuperabile ale Norvegiei sunt de aproximativ 1.072 miliarde de litri, potrivit unei analize statistice.

Acelasi analist a spus anul trecut ca Norvegia a produs 336 milioane de litri de petrol pe zi si ca noua rezerva a Statoil ar putea produce 48 milioane de litri de petrol pe zi.

Lundin Petroleum, o companie petroliera independenta din Suedia, detine 40% din Avaldsnes, fiind si operatorul acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *