Descoperirea care poate revolutiona tehnologia ecologica a pilelor de combustie

Descoperirea care poate revolu?iona tehnologia ecologic? a pilelor de combustie
Descoperirea care poate revolutiona tehnologia ecologica a pilelor de combustie
Descoperirea care poate revolutiona tehnologia ecologica a pilelor de combustie

Grafenul, material al viitorului care a dus premiul Nobel pentru fizica descoperitorilor sai, este impermeabil pentru gaze si lichide, insa permite trecerea protonilor, proprietate ce poate revolutiona tehnologia de producere a pilelor de combustie, relateaza AFP.

Echipa de cercetatori condusa de Andre Geim a inceput sa faca teste cu protoni si se astepta ca grafenul sa nu permita trecerea acestei particule subatomice, dar au fost uimiti sa constate ca materialul din carbon permite cu usurinta trecerea protonilor, mai ales la temperaturi inalte.

Aceasta proprietate face ca grafenul sa fie un bun candidat pentru a fi utilizat ca o membrana conductoare de protoni, element foarte important in tehnologia pilelor de combustie.

„Aceasta descoperire poate revolutiona acumulatorii electrici si alte tehnologii bazate pe hidrogen pentru ca are nevoie de o bariera pe care doar protonii – atomi de hidrogeni carora li s-au indepartat electronii – o pot depasi”, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Universitatea din Manchester, Marea Britanie.

Pilele de combustie permit producerea de electricitate folosind hidrogen si oxigen. Aceasta tehnologie, considerata ecologica fiindca nu are produsi secundari poluanti, este de mare interes pentru industria de automobile si are nevoie de imbunatatiri, in prezent fiind extrem de scumpa.

Grafenul, compus din atomi de carbon dispusi intr-o retea asemanatoare unui fagure, de grosimea unui atom, a fost descoperit in 2004 de doi cercetatori, Andre Geim si Konstantin Novoselov, care au fost recompensati cu premiul Nobel pentru fizica in 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *