Desertul care ne consuma vitaminele

CE BEM, CE MANCAM
Jeleurile cu umplutura de suc de fructe „Jutrzenka” au urmatoarea compozitie: „sirop de glucoza, zahar, apa, gelatina de porc, pulpa de fructe 2%, stabilizatori (sorbitol – E 420, citrat de sodiu – E 331), corector de aciditate – acid citric – E 330, agent de glazurare (E 903 – ceara de Carnauba), gelifiant – pectina – E 440 , arome, coloranti artificiali (E 102 – tartrazina, E 110 – galben sunset, E 129 – rosu alura, E 132 – indigotina). Umplutura de suc de fructe: 20%”. 100 de grame de jeleuri aduc o valoare energetica 340,3kcal/ 1446,3 kj, proteine 4,7g, carbohidrati 79,9g, grasimi 0,2g

ANALIZA. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi descrie jeleurile analizate: „produs zaharos cu profil nutritional extrem de dezechilibrat cu un mare exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat (glucoza, zaharoza), substante de gelifiere: gelatina de porc, pectina si o serie de aditivi alimentari periculosi”. Valoarea biologica a produsului este extrem de scazuta. Organismul nu poate beneficia de nici un nutrient esential, ba mai mult, pentru a metaboliza un astfel de produs organismul face un efort si consuma propriile rezerve de vitamine si alte substante esentiale. Aceasta duce la suprasolicitarea organelor de procesare a alimentelor: tractus digestiv, ficat, pancreas, rinichi si de asemnea a sistemului nervos. Valoarea energetica este foarte ridicata – 340,3 kcal/100g, oferind insa organsimului calorii goale fara valoare nutritiva.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, alergicilor, supraponderalilor si obezilor, astmaticilor, cardiovascularilor, celor cu afectiuni ale ficatului, ale rinichilor, celor cu sindrom metabolic, bolnavilor de cancer. Diabeticii vor cere sfatul medicului inainte de a consuma acest produs.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *