Deseuri greu de aruncat

Cutiile de vopsea, electronicele si becurile se numara printre lucrurile de care scapam cel mai greu. Yahoo! Green a alcatuit o lista cu deseurile cel mai dificil de aruncat si ofera cateva sfaturi, general valabile, pentru a scapa de ele cat mai ecologic cu putinta.

Bateriile Acumulatorii portabili si bateriile contin substante toxice si nu pot fi aruncate direct la cosul de gunoi, dar sunt destul de usor de reciclat. Exista cutii speciale instalate in unele supermarketuri unde le puteti arunca.

Electronicele In cazul in care nu le vindeti sau le faceti cadou, echipamentele electrice si electronice pe care nu le mai folositi pot fi predate centrelor de colectare care exista in toate judetele tarii sau la orice comerciant atunci cand achizitionati produse noi similare.

Vopseaua In primul rand, incercati sa folositi tot continutul unei cutii de vopsea. Daca nu, dati-o cadou sau donati-o. In cel mai rau caz, vopseaua pe baza de latex o puteti arunca la gunoi daca o lasati sa se usuce complet. Vopseaua pe baza de ulei este insa indicat s-o duceti la un centru care colecteaza deseuri toxice.

Becurile Cele economice, fluorescente, contin o cantitate mica de mercur care poate ajunge in mediu daca becurile se sparg. Recolamp este singura organizatie specializata in gestionarea deseurilor din surse de lumina, dar are puncte de colectare in fiecare judet al tarii. Daca nu le puteti duce la reciclat, sigilati becurile arse in pungi de plastic inainte de a le arunca.

Medicamentele Nu le aruncati in toaleta sau in chiuveta, pentru ca substantele chimice vor ajunge in apa. Daca nu gasiti nicio farmacie care sa colecteze medicamentele expirate, inainte de a le arunca asigurati-va ca nu aveti date personale pe vreun ambalaj, ca medicamentele nu vor fi folosite de alte persoane si sigilati recipientele in care le aruncati la gunoi.

Uleiul alimentar Grasimea pe care o folositi la gatit va poate infunda instalatiile sanitare daca o aruncati in chiuveta sau in WC. Singurul centru care colecteaza uleiul alimentar uzat se afla in Bucuresti. In lipsa alternativelor, sfatul este sa-l puneti intr-un recipient de metal, sa-l lasati sa se intareasca, apoi sa-l aruncati.

Deseurile masinii Majoritatea service-urilor specializate colecteaza corespunzator uleiul de masina uzat atunci cand va duceti sa-l schimbati. La fel se intampla si in cazul bateriei de masina, pe care o puteti lasa la orice comerciant atunci cand achizitionati una noua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *