Elevii si profesorii de la cinci unitati de invatamant din Botosani invata cum sa composteze deseurile verzi. Compostul este un ingrasamant rezultat in urma fermentarii lente a diferitelor resturi vegetale.
Inca din prima parte a acestui an, Agentia pentru Protectia Mediului Botosani a demarat un proiect pilot ce consta intr-o campanie de constientizare in domeniul compostarii deseurilor verzi prin scoli din judetul Botosani. Actiunea se desfasoara in cadrul Proiectului de Twinning Regional – Regiunea 1 Nord-Est – Intarirea capacitatii institutionale a Agentiei Regionale pentru protectia mediului si a agentiilor locale de mediu in implementarea, monitorizarea si punerea in practica a legislatiei transpuse de mediu, cu accent pe managementul deseurilor municipale.
Principalul partener in acest proiect este o companie belgiana, Vlaco, specializata in domeniul compostarii deseurilor verzi, luand parte la actiunile derulate in cadrul acestui proiect un specialist belgian din cadrul acestei firme. De asemenea, la acest proiect APM Botosani a avut si doi parteneri din Bacau (Liceul Ferdinand si ONG-ul „Veniti cu noi”), precum si cele cinci scoli: Eco-scoala Catamarasti Deal, Eco-scoala Speciala Botosani, Grupul Scolar „Elie Radu” Botosani, Grupul Scolar de Industrie Usoara Botosani si Scoala Stancesti. „Fiecare din aceste scoli are cate o baterie formata din trei containere din lemn pentru procesul de compostare. Elevii si profesorii au inceput sa faca acest compost”, a mentionat Dana Boariu, sef compartiment Gestiunea Deseurilor, in cadrul APM Botosani.
Proiectul se desfasoara pe patru misiuni ale expertului flamand, trei avand loc deja, iar cea de-a patra misiune se va derula in cursul acestei luni. Inca din mai 2007, partenerii romani din proiect au avut diverse sarcini. Una din actiunile importante derulate in cadrul acestui proiect o reprezinta cursurile pentru formatori. Asadar, rezultatele proiectului pilot constau in formarea a 12 formatori in domeniul compostarii deseurilor verzi. Cele 12 persoane, printre care se numara trei reprezentanti ai APM si reprezentanti ai unitatilor de invatamant implicate in proiect, vor primi, spre sfarsitul acestei luni, certificate de participare si de absolvire a cursurilor din partea Vlaco.
Cei 12 formatori vor putea desfasura cursuri pentru formarea de noi formatori, in vederea extinderii proiectului pilot. „Fiecare unitate scolara, dar si noi, am facut truse scolare, au fost achizitionate materiale specifice monitorizarii procesului de compostare. De asemenea, pe langa trusa mai exista un manual scolar care va fi folosit de profesorii din scolile care doresc implementarea acestui proiect pilot, in cadrul orelor de educatie ecologica, biologie, educatie civica, chimie”, a mai adaugat Dana Boariu. APM a preluat solicitari din partea celorlalte APM-uri din tara pentru extinderea proiectului pilot la scoli interesate din alte judete. O alta extindere este continuarea acestui proiect prin lansarea unei propuneri de proiect din partea partenerilor belgieni pentru surse de finantare mult mai mari, propunere ce va acoperi compostarea deseurilor verzi in mod individual, in gospodariile populatiei.
Sursa: Evenimentul de Botosani