Deseurile din judetul Arad vor fi administrate la standarde europene

Deseuri

Deseurile din judetul Arad vor fi administrate la standarde europene. Acest lucru va fi posibil datorita unui proiect de gestionare integrata a deseurilor, in valoare de peste 120 de milioane de lei, derulat de Consiliul Judetean Arad. Potrivit reprezentantilor institutiei, proiectul „Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Arad” a fost demarat pentru a raspunde directivelor europene transpuse in legislatia romaneasca, privind infiintarea unor gropi de gunoi ecologice, dar si pentru inchiderea vechilor gropi de gunoi.

In data de 8 noiembrie a avut loc la sediul Consiliului Judetean Arad semnarea contractului de lucrari (proiectare si executie) „Constructia statiilor de transfer, statiilor de compostare si a statiei de sortare, inchiderea si reabilitarea depozitelor neconforme municipale de deseuri si inchiderea depozitelor necontrolate de deseuri din zonele rurale, in judetul Arad, Romania”. Contractul, componenta a proiectului „Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Arad”, a fost adjudecat prin procedura de licitatie deschisa de catre asociatia de firme S.C. Confort S.A.- S.C. Vel Service S.A (Romania).

Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin intermediul Programului Operational Sectorial (POS) Mediu, valoarea totala a acestuia fiind de peste 120 de milioane de lei. Obiectivul global al acestui proiect consta in imbunatatirea infrastructurii de management a deseurilor din judetul Arad si construirea componentelor care lipsesc acestui sistem, astfel incat intreaga operatiune de gestionare derulata la nivel judetean sa se realizeze in conformitate cu prevederile legislative in vigoare.

In cadrul proiectului se deruleaza patru contracte: un contract de servicii, unul de lucrari si doua contracte de furnizare de echipamente (pubele si vehicule). Conform contractului semnat, S.C. Confort S.A. – S.C. Vel Service S.A. se angajeaza sa proiecteze, sa execute si sa finalizeze lucrarile prevazute in proiect, in cadrul unei perioade de 24 de luni de la data semnarii contractului, din care 12 luni sunt alocate pentru proiectare si executie iar alte 12 luni pentru perioada de notificare a defectelor.

In cadrul proiectului vor fi inchise depozitele neconforme de deseuri din Arad (Campul Linistii, Arad – Poetului), Ineu, Sebis, Chisineu-Cris, Curtici, Nadlac, Pancota, Pecica, Santana si Barzava. De asemenea se vor inchide si ecologiza spatiile de depozitare necontrolate in zonele rurale ale judetului Arad (113 spatii de depozitare). Vor fi realizate statii de transfer la Sebis, Chisineu-Cris si Barzava, o statie de compostare a deseurilor Arad si o statiei de transfer, sortare si compostare in zona Ineu – Mocrea.

In plus, contractantul este responsabil de furnizarea, montarea, punerea in functiune si rodajul statiei de sortare de la Ineu – Mocrea si a utilitatilor asociate acesteia, a statiilor de compostare si a utilitatilor asociate acestora, a instalatiei de captare a biogazului, a mijloacelor de transport de la statiile de transfer la depozitul conform de la Arad si a incarcatoarelor frontale pentru statiile de transfer, sortare si compostare. Pentru furnizarea echipamentelor conexe statiei de transfer, sortare si compostare Ineu – Mocrea si statiei de compostare a deseurilor Arad, asociatia de firme a subcontractat compania S.C. EFACEC Central Europe S.R.L.(news-ar)

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente