Develey Salse & Contorni – Sos din ingrosatori

CE BEM, CE MINCAM – Valoarea energetica a produsului este medie
Consistenta si textura sosului pentru salata supus analizei sint date de agenti de ingrosare, care pot avea efecte nefaste asupra stomacului, mai ales in cazul persoanelor sensibile.

Sosul iaurt pentru salata Develey Salse & Contorni are in compozitie: “Apa, ulei vegetal, 17% iaurt degresat, otet, zahar, galbenus de ou, amidon modificat din porumb E 1420 sau unul din celelalte amidonuri modificate, sare, condimente, stabilizator (guma de guar E 412, guma de boabe de roscova E 410, xanthan E 415, pectina E 440), aroma naturala (telina), amidon din cartofi”. De pe eticheta aflam ca valoarile nutritionale pentru 100 de grame de produs sint urmatoarele: 851 kj (206 kcal), proteine 1,1 g, carbohidrati 6,9 g, grasime 19,0 g.

ANALIZA. In urma analizei informatiilor de pe eticheta rezulta ca produsul analizat are un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de grasimi vegetale de natura botanica nespecificata. De asemenea, contine zahar, care este un glucid cu absorbtie rapida si index glicemic foarte ridicat, periculos pentru pancreasul endocrin. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atrage atentia asupra cantitatii mari de agenti de ingrosare si stabilizatori folositi: E 1420, E 412, E 415, E 410, E 440. Acestia pot produce o serie de probleme la nivelul sistemului gastrointestinal. Guma guar, E 412, are ca efecte balonari, greata, crampe, astm, eczeme. Guma xantan poate interfera cu absorbtia lipidelor si sarurilor minerale, iar guma de boabe de roscova poate avea efecte laxative. Sosul contine si o sursa ascunsa de sare, de care trebuie tinut cont pentru a nu se depasi doza zilnica recomandata, de 6 g pentru un adult. Produsul are o densitate energetica moderat spre mare,
206 kcal/ 100 de grame.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat celor cu sensibilitate la unele dintre ingredientele sau aditivii folositi, supraponderalilor, obezilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, hipertensivilor, celor cu dislipidemie, suferinzilor de maladii cardiovasculare si hepato-renale. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant, tinind cont de aportul de glucide.

Sursa: Jurnalul National

Articolul precedentSisteme de incalzire solara
Articolul următorCalitatea bio

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente