Dezastru ecologic in SUA: ExxonMobil a umplut raul Yellowstone de petrol

  0
  552
  Dezastru ecologic în SUA: ExxonMobil a umplut râul Yellowstone de petrol
  Dezastru ecologic in SUA: ExxonMobil a umplut raul Yellowstone de petrol

  La 22 de ani dupa ce a provocat unul dintre cele mai mari dezastre ecologice, ExxonMobil este, din nou, responsabil pentru poluarea cu petrol a unei zone deosebite: Yellowstone, din SUA.

  Pana la 1000 de barili de petrol s-au scurs in raul Yellowstone, in statul Montana , dupa fisurarea unui oleoduct exploatat de gigantul petrolier american ExxonMobil, la sfarsitul saptamanii trecute, scrie Agerpres.

  ExxonMobil a mobilizat peste 280 de persoane pentru a curata raul si malurile, dar eforturile acestora au fost zadarnicite de o crestere a nivelului apei. Presedintele companiei, Gary Pruessing, s-a angajat sa faca ‘tot ce este necesar’ pentru a localiza si curata petrolul scurs.

  Apele au mai scazut luni, insa cresterea record a temperaturii in zona – peste 30 de grade Celsius – va accelera topirea zapezilor din munti, ceea ce va creste din nou nivelul apei, au avertizat meteorologii.

  Potrivit responsabililor Exxon, intre 750 si 1000 de barili de petrol, adica pana la 160.000 de litri au ajuns in apele raului dupa fisurarea conductei de 30 cm, survenita vineri, din motive inca necunoscute.

  Titeiul s-a scurs in aval de Parcul national Yellowstone, cel mai mare si cel mai vechi parc natural din SUA. Raul omonim reprezinta in sine o importanta atractie turistica.

  Echipele angajate in operatiunile de curatare se concentreaza asupra unei portiuni de 30 km in aval de scurgere, iar un tronson mai lung, de 357 km, din traseul raului, care este un afluent al raului Missouri, a fost pus sub monitorizare, a mentionat ExxonMobil.

  Compania sustine ca scurgerea de petrol nu a pus in pericol sanatatea publica, dar nu a facut publica deocamdata nicio analiza de esantioane de apa.

  Totodata, potrivit Exxon, nu exista informatii privind un eventual impact al acesteia asupra florei si faunei din zona, iar experti in ornitologie ai organizatiei International Bird Rescue sunt prezenti fata locului.

  ExxonMobil si-a cerut deja scuze locuitorilor din zona afectata si a dat asigurari ca toate normele in vigoare au fost respectate, oleoducul fisurat fiind verificat ultima data in decembrie.

  In 1989, Exxon a provocat una din cele mai mari catastrofe ecologice din lume: vasul petrolier Exxon Valdez a lovit un recif din zona Prince William Sound, in Alaska, si a varsat in apele oceanului intre 260.000 si 750.000 barili de titei. Petrolul s-a intins pe o suprafata de 2.100km: au murit cel putin 250.000 de pasari, 2.800 de vidre marine, 300 de foci, 247 de vulturi plesuvi si 22 de balene, a distrus miliarde de icre de somon si hering, iar efectele se vad chiar si in ziua de azi.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.