Incepand de la 1 august a.c. o sa platim cu totii mai mult pentru gunoiul pe care il producem. Asta inseamna ca de la 5,7 lei pe persoana, cat achitam pana luna trecuta, de acum incolo facturile pentru deseurile menajere vor ajunge la 7,05 lei pe persoana, fara TVA. De ce anume a avut loc acest salt de pret? Intrucat, asa dupa cum sustine Gabriel Moiceanu, directorul Servsal, de patru ani tariful perceput pentru gunoiul din Pitesti a fost neschimbat iar la acest moment au intervenit si anumite elemente noi.
3,1 lei/persoana in mediul rural
Cu TVA-ul adaugat la valoarea de baza, inseamna ca din aceasta luna fiecare cetatean care locuieste in orasele argesene va plati 8,74 lei pe luna la factura de gunoi, spre deosebire de cei care locuiesc in mediul rural si care vor achita lunar 3,1 lei. De unde au aparut aceste modificari tarifare? Motivul principal il reprezinta implementarea primei etape a proiectului finantat din fonduri europene, anume „Managementul integrat al deseurilor” care a si inceput sa se deruleze din aceasta luna. In cadrul acestuia, au aparut noi elemente care au condus la respectiva crestere de pret, inclusiv componenta amortizarii achizitionarii de noi utilaje.
Primarii dau hotarari de C.L. pentru noile tarife
Cum spuneam, la acest moment a inceput sa se deruleze prima etapa a proiectului de amploare. De saptamana trecuta, reprezentantii Servsal au inceput sa organizeze intalniri cu primarii din judet pe motivul stabilirii taxelor de salubritate, avand in vedere ca in Arges exista localitati unde acestea nu au fost achitate vreodata. Pe acesta tema, edilii au inceput deja sa emita hotarari de consiliu local pentru introducerea noilor tarife, iar pana la ora actuala rezultatul a fost unul satisfacator.
Pe unde opereaza Salubritate, Salubris si Financiar Urban…
Intrucat vorbim, de prima etapa a proiectului, trebuie spus ca parteneriatul incheiat intre cele trei societati castigatoare ale licitatiei nu a schimbat prea mult zonele de operare ale acestora. Drept urmare, Salubritate 2000 SA presteaza servicii pentru zona de sud a Pitestiului, la care s-au adaugat comunele Albota, Bradu, Oarja, Cateasca, Ratesti si Stefanesti. Salubris are zona de nord a Pitestiului, Budeasa, Bascov, Merisani, Malureni, Draganu, Cotmeana, Moraresti, Uda, Cocu, Cuca, Ciomagesti, Babana, Mosoaia, Vedea si Sapata. Societatii Financiar Urban ii revine zona Campulung-Rucar si Mioveni-Topoloveni, care includ un numar de 31 de localitati.
Cand va avea loc cea de-a II-a etapa!
In perioada 2013-2014 este programata demararea licitatiei pentru operatorul celei de-a doua etape a proiectului, care va include aceleasi proceduri ca in cazul primei etape. Acesta va cuprinde zona Costesti si sudul judetului si va presupune inchiderea depozitelor de deseuri de la Costesti si Curtea de Arges, construirea in locul acestora a doua statii de transfer, achizitionarea de utilaje si recipienti de colectare, precum si organizarea de licitatii.
Motivele scumpirii
Asa dupa cum a sustinut chiar Gabriel Moiceanu, directorul Servsal (societate care s-a ocupat de derularea respectivului proiect), motivele care au stat la baza scumpirii gunoiului sunt: din anul 2008, in Pitesti, tariful la gunoi a ramas acelasi, intrucat nu a existat un contract de delegare a serviciului; operatorul nu a platit taxa de depozitare; dupa implementarea proiectului, in noul tarif a fost introdusa componenta amortizment pentru noile investitii; actualele tarife sunt rezultate in urma unei licitatii publice si includ costuri de colectare, transport, depozitare si amortizare.