Dioxidul de carbon este indicatorul cheie al sanatatii umane

Dioxidul de carbon este indicatorul cheie al sanatatii umane

Pe langa schimbarile climatice pe care le produc, emisiile de dioxid de carbon dau masura sanatatii umane. Noile tehnologii pot salva vieti, ajutandu-i pe medici sa monitorizeze mai usor nivelul de dioxid de carbon din organism.
Nivelul de dioxid de carbon este un indicator cheie al sanatatii umane, un factor care ajuta cercetatorii, fizicienii si tehnicienii in domeniul medical sa actualizeze tratamentul si monitorizarea pacientilor.
O companie din Massachusetts a creat un nou sistem de monitorizare a nivelului de dioxid de carbon in organism, denumit capnograf, care ofera rezultate corecte anestezistilor, medicilor de la primire urgente si asistentilor din echipajele ambulantelor.
Interpretarea nivelului dioxidului de carbon este contra-intuitiva: desi organismul are nevoie de oxigen, nivelul de dioxid de carbon indica mai precis unele probleme de sanatate. Dioxidul de carbon este cel care declanseaza nevoia de a respira, nu oxigenul. In cazul unui stop cardiac sau al unui blocaj respirator, nivelul de oxigen scade treptat in organism, dar nivelul de dioxid de carbon scade imediat.
Daca un pacient nu respira, absenta dioxidului de carbon este cel mai simplu mod de constatare a acestui fapt. Prezenta dioxidului de carbon ajuta asistentii din echipajele de ambulanta sa identifice caile respiratorii ale victimei unui accident si arata daca organismul utilizeaza la parametri normali aerul insuflat in cazul ventilarii mecanice. De asemenea, nivelul de dioxid de carbon in aerul expirat ii ofera anestezistului masura reactiei pacientului la anestezie.
Noul capnograf conceput de compania Oridion Systems inoveaza prin afisajul grafic al nivelului de dioxid de carbon masurat. Acesta este afisat printr-un grafic care arata nivelul de dioxid de carbon luand in considerare ritmul si durata fiecarei expiratii. Medicii au acum la indemana un dispozitiv pe ecranul caruia pot citi simplu nivelul de CO2, fiind folosit la fel ca un monitor cardiac.
Noul sistem marcheaza o schimbare in intelegerea alertelor pe care le trimite organismul. Oridion nu este si nu se considera inventatorul acestei tehnologii, care exista de ceva timp, dar mentioneaza ca noile interpretari ale unor principii cunoscute pot duce la dezvoltarea de noi tehnologii.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,342FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente