Director Translectrica: Producatorii de energie verde trebuie sa cedeze o parte din ajutorul de la stat

Frân? serioas? pentru energia verde
Director Translectrica: Producatorii de energie verde trebuie sa cedeze o parte din ajutorul de la stat
Director Translectrica: Producatorii de energie verde trebuie sa cedeze o parte din ajutorul de la stat

Producatorii de energie din surse regenerabile, carora statul nu le-a impus nicio obligatie, ar putea sau ar trebui sa fie constransi sa cedeze o parte din ajutorul primit de la stat pentru dezvoltarea retelelor electrice, pentru ca ar fi „spre binele lor”, spune un director din Transelectrica, informeaza Mediafax.

„Daca investitorii tot primesc bani pe care se grabesc sa-i exporte, sa dea cate un certificat la Transelectrica sa dezvolte reteaua, sau sa dea si altora sa faca centrale de reglaj, sau sa fie obligati pur si simplu sa investeasca in intarirea retelelor. Toate sunt spre binele lor”, a declarat miercuri, la o conferinta pe teme energetice, Octavian Lohan, director general adjunct in Transelectrica.

Transelectrica, detinuta de stat, este compania care opereaza sistemul energetic national. Producatorii de energie regenerabila au nevoie, pentru conectarea instalatiilor la reteaua nationala, de acceptul Transelectrica.

Statul sprijina productia de energie regenerbila printr-o schema de ajutor de stat, prin sistemul de certificate verzi. Fiecare producator de energie verde primeste gratuit un numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce. Furnizorii, care cumpara energie de la producatori, sunt obligati prin lege sa achizitioneze certificatele verzi, pentru a atinge anumite cote anuale ca o parte din energia pe care o vand clientilor sa provina din surse alternative. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin facturile emise consumatorilor.

Citeste si Oficial ANRE: Reducerea facturii la energie este „o sarcina foarte grea”
Autoritatile intentioneaza sa modifice modul de sprijin pentru energie regenerabila, din cauza costurilor ridicate reclamate de consumatori, in special cei industriali. Orice modificare a schemei de sprijin este privita cu nemultumire de investitorii in energie regenerabila, care se tem ca veniturile le vor fi diminuate.

La randul sau, Doina Vornicu, director general al CEZ Distributie, a afirmat ca in Oltenia, regiunea unde opereaza compania, reteaua electrica nu este pregatita pentru explozia de solicitari pentru racordarea proiectelor de productie a energiei regeberabile.

„Ne confruntam cu un numar mare de cereri de racordare a centralelor fotovoltaicelor, anul acesta va fi un varf pentru puneri in functiune (…) Asta ne transforma un pic din operatori de distributie in operatori de transport, la un moment dat. Aceste proiecte pot sa ne genereze fluctuatii de tensiune”, a spus Vornicu.

Diversele asociatii ale companiilor care investesc in energie regenerabila au spus de mai multe ori ca daca statul va modifica schema de sprijin Romania va pierde investitii de miliarde de euro. Pana in prezent, in Romania au fost investite peste 3 miliarde de euro in productia de energie regenerabila.

Autoritatile au fost luate prin surprindere de avalansa de energie verde, dublata de nemultumirile crescande ale consumatorilor, care sustin ca facturile la electricitate au crescut foarte mult. Totodata, reprezentantii Transelectrica sustin ca societatea de stat nu dispune de fonduri pentru a investi in reteaua electrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *