Disparitia albinelor nelinisteste intreaga planeta

2
321

Din cauza pesticidelor, a virusurilor prezente peste tot, a agriculturii intensive, mortalitatea din randul albinelor a inceput sa fie din ce in ce mai accentuata, fapt ce a facut ca fiecare tara sa isi privilegieze propria teza pentru explicarea disparitiei subite a acestor insecte.albine

In ultimii zece ani, coloniile de albine au inregistrat pierderi considerabile, astfel ca, in anumite regiuni ale lumii, rata mortalitatii acestora a ajuns la 40%, chiar 80% in cazuri extreme, in conditiile in care mortalitatea nu trebuie sa depaseasca 5%.

Din aceasta cauza, 10.000 de profesionisti in apicultura din 100 de tari si 500 de cercetatori s-au reunit, in aceasta saptamana, la summitul mondial Apimodia 2009, organizat la Montpellier, Franta. Ei sunt de parere ca mortalitatea extrem de ridicata a albinelor poate fi explicata de numeroasele cauze, care se combina si difera de la tara la tara.

Potrivit AFP, in 2008, pierderile de colonii de albine au atins 20% in sudul Libanului, 20% in Iordania, 17% in Irak si chiar 80% in Bagdad. „In anumite regiuni, apicultorii nu au avut intotdeauna posibilitatea sa se ocupe de stupii lor, din cauza instabilitatii politice”, a explicat Nizar Haddad de la Centrul National de Cercetare in Agricultura din Iordania.

Haddad este de parere ca principalul responsabil pentru disparitia in masa a albinelor din acea regiune este acarianul Varroa destructor, dar a tinut sa precizeze si ca albinele importate din strainatate rezista cu mare dificultate la conditiile climatice din tarile Orientului Mijlociu.

Si Canada pune disparitia subita a albinelor pe seama aceluiasi Varroa; inainte ca acest acarian sa ajunga in provincia canadiana Quebec, in 2003, rata mortalitatii albinelor nu depasea 10-15%, iar azi a ajuns la 30%.

In Statele Unite, cercetatorii vorbesc despre „Sindromul Prabusirii Coloniilor” (Colony Collapse Disorder, CCD), un fenomen ce nu a putut fi explicat inca si care se caracterizeaza prin disparitia brusca a albinelor din stup si absenta cadavrelor acestora in apropiere. In iarna 2008-2009, pierderile cauzate de CCD au ajuns la aproape 30%.

In Anglia, principala amenintare a stupilor de albine este Nosema Ceranae, un parazit comun la albinele de Asia, iar in Spania, acesta este vazut ca „principalul element patogen”.

O alta cauza a disparitiei albinelor o reprezinta dezvoltarea agriculturii intensive, care a dus la uniformizarea culturilor si la regresul spatiilor naturale. Un alt factor agravant risca sa devina schimbarea climatica, ce va face ca perioada de inflorire a plantelor sa se modifice.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.