Cu cat incalzirea globala se accentueaza cu atat exista o posibilitate mai mare ca eruptiile vulcanice, cutremurele sau tsunami sa devina niste fenomene frecvente, informeaza Reuters.
Schimbarile geologice legate de clima ar putea intensifica si eliberarea emisiilor de metan, substanta ce se numara printre gazele cu efect de sera si care, momentan, este blocata sub pamant, in zonele cu permafrost.
„Schimbarile climatice afecteaza si crusta planetei, nu numai oceanele si atmosfera. Intregul Pamant este un sistem interactiv. Oamenii nu sunt constienti de aspectele geologice atunci cand se discuta despre schimbarile climatice”, a declarat profesorul Bill McGuire, de la University College London.
In momentul incare gheata se topeste, crusta planetei noastre tinde sa revina la nivelul initial, ca atunci cand nu era acoperita de ghetari, iar acest fenomen poate sa produca tsunami, cutremure, etc.
Conform declaratiilor vulcanologului Peter Ward, in cazul in care se vor declansa foarte multe eruptii vulcanice, atunci efectele incalzirii globale s-ar putea intensifica.
Cercetatorii au tinut sa mentioneze ca toate aceste scenarii inca sunt niste ipoteze, insa exista dovezi ca Pamantul ar putea fi in pericol pe viitor.
De exemplu, Tony Song de la Laboratul de Propulsie prin Jet al NASA a declarat ca puterea „cutremurelor glaciale” este foarte mare.
„Experimentele noastre arata ca aceste cutremure pot genera tsunami mult mai puternice decat cele generate de cutremurele inregistrate sub nivelul marii. In pericol se afla zone precum Chile, Noua Zeelanda si Canada”, a declarat Song.
McGuire a mai explicat ca toate aceste scenarii prezinta numai o parte din fenomenele cu care oamenii se vor confrunta pe viitor daca nivelul emisiilor de dioxid de carbon va continua sa creasca.
Sursa: Intact News