Pentru specii precum urangutanul, tigrii si balenele, schimbarile climatice ar putea reprezenta sfarsitul. Raportul „Climate Change and Species”, facut public ieri de World Wide Fund for Nature, prezinta zece studii de caz despre speciile cele mai amenintate de pe glob.
Incalzirea globala va fi principalul factor care va provoca disparitia unor specii, in decursul acestui secol, spun specialistii.
Sase dintre cele sapte specii de testoase marine se afla in pericol, la fel ca si o treime din populatia de canguri din Australia, din cauza fragmentarii habitatelor, a vanatului ilegal, a comertului necontrolat si a dezvoltarii economico-sociale nesustenabile.
„Acesta nu este un viitor pe care sa-l putem accepta”, directorul WWF International, James Leape.
„Oameni, companii si guverne trebuie sa faca tot ce le sta in putinta pentru a tine piept schimbarilor climatice si a reduce impactul asupra ecosistemelor de care noi toti depindem. Nu e tarziu sa oprim extinctia, dar trebuie sa actionam imediat”.
Ursul polar. Simbol al mediului arctic, aceasta specie este acum si simbolul impactului catastrofal pe care incalzirea globala il are asupra planetei. Se preconizeaza ca, in ritmul pierderilor actuale, populatia de ursi polari va disparea definitiv in 75 de ani.
Tigrul Bengalez. In ultimii 1000 de ani, populatia de tigri a scazut cu 95%, ajungand astazi la 4.000 de exemplare. Trei subspecii au disparut definitiv, iar alte patru nu au mai fost observate in mediul salbatic in ultimii 25 de ani.
Recifurile de corali. In 1998, 16% din populatia globala de corali a disparut, in urma unui fenomen de albire. Se estimeaza ca, pana in 2060, se vor inregistra pierderi masive de corali, iar in cateva zeci de ani, 80% dintre ei ar putea muri.
Cangurii. Unsprezece dintre cele 12 specii de canguri din Noua
Guinee sunt sub amenintare, dintre care patru sunt in pragul critic.
Balenele si delfinii. Pe masura ce oceanele se incalzesc, speciile de balene si delfini sunt nevoite sa se adapteze unui habitat diferit. Multe dintre ele nu reusesc sa se adapteze noului mediu de viata, ceea ce le pune in pericol supravietuirea. Noua dintre cele 15 specii de balene sunt astazi amenintate cu disparitia.
Pinguinii. Se estimeaza ca, in anumite colonii, numarul pinguinilor a scazut cu pana la 66%, din 1983. Temperatura globala in continua crestere, dar si diminuarea stratului de gheata de la poli reprezinta pentru populatiile de pinguini o adevarata lupta pentru supravietuire.
Elefantii africani. Studiile predictive arata ca tarile africane sunt mai vulnerabile la schimbarile climatice decat oricare alt teritoriu de pe glob, ceea ce are consecinte grave asupra biodiversitatii continentului. Specia de elefanti africani se confrunta deja cu o criza severa de apa si hrana, determinata de cresterile de temperatura.
Testoasele marine. Cinci din cele sapte specii de testoase marine sunt fie amenintate, fie in pragul critic de amenintare. Principala cauza o constituie temperaturile in continua crestere, care afecteaza ciclul lor de viata.
Urangutanii. In ultimii zece ani, populatia de urangutani a scazut cu 30-50%. Astazi, mai putin de 80.000 de urangutani traiesc in mediul salbatic. Principalele cauze ale diminuarii populatiei sunt incendiile si lipsa hranei, ambele cauzate de cresterile de temperatura.
Albatrosii. Populatiile de albatrosi au fost deja reduse drastic prin activitatile umane, cu precadere pescuitul masiv. Ciclul de viata al pasarilor, in general, si al celor migratoare in mod deosebit, depinde foarte mult de conditiile climatice.
Anul 2009 este crucial pentru politicile de clima deoarece in luna decembrie se va desfasura conferinta Natiunilor Unite de la Copenhaga, in cadrul careia liderii mondiali vor incerca sa ajunga la un acord global privind combaterea schimbarilor climatice.
Sursa: Evenimentul Zilei